Inici Destacats La festa del Sant Crist d’Igualada, a porta tancada i amb el...

La festa del Sant Crist d’Igualada, a porta tancada i amb el coronavirus present a l’homilia

COMPARTIR

La basílica de Santa Maria ha acollit aquest dimarts de Pasqua l’Ofici del Sant Crist d’Igualada. Ho ha fet a porta tancada i sense fidels, unes circumstàncies provocades per la situació d’alarma que han obligat a reformular aquesta festa igualadina, suprimint-ne la tradicional processó a la tarda.

Molts igualadins han pogut seguir la celebració en directe o en diferit a través de diferents sistemes: “Zoom”, “Youtube” i també el Canal Taronja Anoia.

Mossèn Xavier Bisbal, prior eclesiàstic del Sant Crist i rector “in solidum” de les parròquies de Santa Maria i la Sagrada Família, acompanyat de Mn. Eduard Flores i Mn. Josep Massana, ha concelebrat l’Ofici des de l’altar major de la Basílica. La missa s’ha ofert per tots els difunts de les darreres setmanes i s’ha esmentat ha Mossèn Josep Aribau que ha traspassat en la vigília.

La música ha anat a càrrec d’Isidre Prat, Ita Oliva i Sheila Grados. Aquesta darrera ha cantat el Sonet verdagerià al Sant Crist. Totes les peces músicals s’han interpretat des de casa, perquè a la basílica només hi havia els oficiants i algunes persones per al bon funcionament de la retransmissió.

En les seves paraules, Mossèn Xavier ha fet una comparació amb la situació d’epidèmia que es va viure a Igualada l’any 1589, just abans del prodigi del Sant Crist. Destaquem alguns fragments de la seva homilia:

La protecció de la vida dels avis

“La nostra societat ha de fer-se una pregunta valenta: hem fet tot el possible per protegir la vida dels nostres avis?. No hem oblidat que tota vida humana té un valor, també la de la gent gran?. No hem caigut en idolatrar el present, la joventut, la bellesa? Com és que la nostra societat no estava preparada per protegir aquells més grans que han obert el camí a les noves generacions, que ens han donat vida i amor amb la seva feina, amb el seu exemple?”.

“Tenim present també als metges/esses, als enfermers/enfermeres i a tot el personal sanitari que està oferint “un testimoni de cura i amor al proïsme fins l’extenuació de les seves forces i, en moltes vegades, fins al sacrifici de la seva salut”. L’Hospital d’Igualada ha viscut el moment més difícil de la seva història, però també les residencies d’avis”.

“Som una de les ‘zones zero’ del covid19 al món”

“El Sant Crist també sua sang amb els tots els treballadors, que viuen amb incertesa el seu futur. El treball dignifica a l’ésser humà, deia Benet XVI: “el treball és expressió de la dignitat essencial de tot home o dona: un treball lliurement triat, un treball que permeti satisfer les necessitats de les famílies i escolaritzar als fills (…). Tot això ara està greument en perill. Per tant hem de reclamar que s’agilitzin les mesures per a protegir la seva situació laboral. Però també que hi hagi mesures concretes per a estimular i donar suport al teixit comercial, empresarial i laboral de la ciutat i la conca, perquè no oblidem que som una de les “zones zero” del coronavirus al món”

Paraules del bisbe de Vic per la Conca

S’ha llegit també una salutació del bisbe de Vic que ha lamentat no poder-se unir a aquesta festa, que ha pogut viure durant 16 any seguits. En el seu missatge ha concretat “sé de la vostra lluita i patiment contra la pandèmia, que s’ha aferrissat sobre la vostra ciutat, juntament amb Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí, així com també en altres poblacions dels encontorns. Vull expressar la meva proximitat i pregària per les famílies que han perdut una persona estimada, en aquests dies tan difícils; pels malalts i els seus familiars. També el meu reconeixement al personal sanitari: metges i personal d’infermeria i de neteja; tant dels hospitals com de les residències d’ancians. Sense oblidar les autoritats i els serveis d’ordre i assistència que vetllen pel bé de tots, principalment el bé dels més febles i pobres”.

Al final de l’Ofici, mentre es cantaven els goigs, s’ha baixat el Sant Crist del manifestador de l’Altar Major i ha estat encensat, convidant a tothom des de casa fer un acte interior de veneració. Els Priors del Sant Crist han fet saber que, quan es pugui, esperen fer un acte públic de culte al Sant Crist d’Igualada. Mentre duri la situació d’epidèmia la imatge continuarà a l’altar major de la Basílica de Santa Maria.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*