Inici Societat La Festa Major de Vilanova del Camí se solidaritzarà amb Gàmbia

La Festa Major de Vilanova del Camí se solidaritzarà amb Gàmbia

COMPARTIR

El benefici dels gots solidaris de la Festa Major 2021 es destinarà a la Fundació Kalilu Jammeh, una associació sense ànim de lucre que es dedica a promoure l’educació per als orfes i l’agricultura a Gàmbia. Fernando Román García i la seva família, col·laboradors d’aquesta entitat -actualment amb seu a Sant Pere de Ribes- han pogut conèixer directament el treball de cooperació que realitzen al país africà. El desig de la seva filla gran, la Cristina, de viatjar al continent africà, va animar al Fernando a embarcar-se en aquesta experiència que ha estat, segons afirma, inoblidable: “va ser increïble, et puc dir que el temps que vam estar allà el vam viure intensament, al cent vint per cent, perquè vam ajudar moltíssim a la fundació i ens vam ajudar també a nosaltres mateixos”.

El viatge, ara, els queda una mica lluny, perquè el van fer el febrer de l’any 2019, però el record és ben viu. La Cristina (tècnica de diagnòstic per a la imatge), juntament amb la seva amiga Sandra (auxiliar d’infermeria), el seu pare Fernando (també auxiliar d’infermeria) i una amiga del gremi, la Clara (infermera) van formar, sense proposar-s’ho, un gran equip, amb il·lusió de compartir aquesta experiència. Abans d’iniciar el viatge ja van decidir arremangar-se i aconseguir ajuda per fer arribar a Gàmbia, assessorats per la fundació. El magatzem de la família, com recorda el Fernando, es va omplir de material higiènic, sanitari, escolar… així com roba infantil, sabates, ulleres, alimentació bàsica per a nadons… Entre les coses més importants, destaca uns maletins preparats per a primers auxilis.

Amb l’ajuda de la Conchi, la seva dona -una altra gran col·laboradora encara que no fes el viatge-, van classificar més de vuitanta quilos de material per portar a Gàmbia de la mà de la secretària de la fundació, Hermínia Nubiola.

Allà van ser acollits entre diferents famílies i van poder veure el treball que promou la fundació, en condicions precàries, però fent un paper fonamental en l’acompanyament dels infants i de la comunitat: a les escoles, els dispensaris mèdics, els projectes d’agricultura (amb la construcció de pous, els horts comunitaris, els jardins de plantes medicinals…). La benvinguda, com recorda el Fernando va ser increïble i durant el temps que van estar a Jirong van intentar retornar l’hospitalitat a la comunitat, amb altres aportacions personals, com ara cures mèdiques.

A més, van conèixer personalment a Kalilu Jammeh, fundador de l’associació; “una bellíssima persona”. La seva -com expressa Fernando Román- és una història impactant, com la de molts altres migrants que han viscut l’odissea d’arribar a Europa. En Kalilu va viure un autèntic viacrucis, però un cop aquí va decidir ajudar la seva gent a prosperar des de casa, per evitar que repetissin el seu infern de misèria, violència i funerals.

Amb el suport de les persones que el van acollir a Catalunya, va recollir la seva història al llibre “El viaje de Kalilu” (2009) i va crear la fundació. Uns anys després va tornar a Gàmbia des d’on “intenta aixecar el seu poble, Jirong”, diu en Fernando, qui reconeix que es va quedar “al·lucinat amb el que està fent allà”.

Compromís de col·laboració

Quan el grup va tornar del viatge, encara tenien més ganes de contribuir als projectes que havien pogut conèixer sobre el terreny: les escoles de Jirong, Illiassa i Kalikunda, així com l’hospital de Farafenni i l’ambulatori d’Illiassa. És per això que en Fernando, coneixedor dels beneficis solidaris de la campanya anual de vacunació de la grip, va demanar que l’hospital d’Igualada fes l’aportació (un euro per vacuna) a aquesta fundació, i van aconseguir 593 € de la Campanya de la Grip 2019-2020 per part del Consorci Sanitari de l’Anoia per a l’escola bressol de Jirong.

Li agradaria també fer arribar material a l’hospital de Farafenni, però sap que és complicat. El material que podrien aconseguir, entre els contactes d’amics, particulars o institucions, ompliria encara més el seu magatzem -que encara no s’ha buidat!- “però fer-lo arribar és molt car”. Des de la fundació aprofiten els enviaments que periòdicament organitzen entre totes les associacions gambianes que hi ha a Catalunya i comparteixen contenidor per fer arribar l’ajuda a Gàmbia.

De moment, gràcies a la mediació del regidor vilanoví de Serveis Socials, Salut, Sanitat i Consum, Xavier Sala, l’associació serà la beneficiària de l’aportació dels gots retornables que s’utilitzaran en el servei de bar previst per alguns dels actes de la Festa Major. No és la primera vegada que es posa en pràctica aquesta fórmula, que vol reduir l’ús del plàstic i a la vegada, pot servir per fer una contribució econòmica amb fins solidaris.

FER UN COMENTARI

*