L’enquesta més recent del CIS sobre igualtat de gènere ha revelat una tendència preocupant: una proporció significativa d’homes, sobretot els joves, perceben que els avanços en la promoció de la igualtat de les dones han conduït a una discriminació envers ells. Aproximadament un 44,1% dels homes en general, i un 51,8% entre els joves de 16 a 24 anys, estan «molt» o «bastant d’acord» amb aquesta afirmació. Això pot ser atribuït, en part, al fet que en una societat on s’ha assolit una igualtat formal entre els sexes, algunes persones consideren que les polítiques de discriminació positiva cap a les dones són excessives i fins i tot poden perjudicar-los.
Malgrat els avenços legals en la igualtat de gènere, encara hi ha un profund abisme entre la igualtat formal i la realitat social. Els estereotips de gènere segueixen sent omnipresents i es transmeten de generació en generació, reforçant les expectatives tradicionals sobre els rols de gènere. La publicitat, per exemple, sovint reflecteix aquestes idees preconcebudes, amb una clara divisió entre els rols femenins i masculins.
Les desigualtats estructurals continuen essent una realitat en molts àmbits de la vida, com l’educació, l’ocupació i les responsabilitats de cura. Les dones, en general, assumeixen una major càrrega en les tasques de la llar i la cura de la família, malgrat els canvis en les polítiques de conciliació laboral.
La violència masclista és un dels exemples més greus d’aquestes desigualtats persistents. Les estadístiques mostren un nombre alarmant d’assassinats i casos de violència sexual contra les dones, amb conseqüències devastadores per a les víctimes i la societat en general.
D’altra banda, la bretxa salarial entre homes i dones segueix sent una qüestió crítica. Aquesta bretxa es deu en gran part a factors com les opcions laborals i les responsabilitats de cura, que sovint recauen de manera desproporcionada sobre les dones.
En aquest context, el feminisme emergeix com una resposta necessària i vital per abordar aquestes desigualtats sistèmiques. Més enllà de la igualtat legal, el feminisme busca desmantellar els estereotips de gènere, lluitar contra la discriminació i promoure la igualtat de drets i oportunitats per a totes les persones.
A Igualada, el grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC – Igualada Oberta) promovem polítiques feministes concretes com la creació d’una subvenció per a entitats perquè es dotin d’un Pla Contra l’Assetjament Sexual per prevenir, detectar i actuar contra l’assetjament sexual a dones, nenes i nens a la ciutat. Això no només busca protegir les víctimes d’assetjament, sinó també crear un entorn més segur i igualitari per a tothom.
Montse Montaña
Regidora d’Igualada Som-hi (PSC – Igualada Oberta)