Inici Cultura Feliu Formosa, Anna Vila i Eixarcolant rebran els Premis Compromís 2019

Feliu Formosa, Anna Vila i Eixarcolant rebran els Premis Compromís 2019

COMPARTIR

Òmnium Cultural ha donat a conèixer les persones distingides amb els Premis Compromís, que cada any atorga la seu territorial de l’Anoia. Enguany seran pel poeta Feliu Formosa i l’escriptora Anna Vila, en l’apartat individual i per l’entitat Eixarcolant en l’apartat col·lectiu. Els premis s’entregaran en un acte públic que tindrà lloc el proper divendres 26 d’abril, a les 19:30h al teatre de l’Ateneu Igualadí, amb la presència dels premiats. Durant l’acte, també hi intervindrà la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana i hi haurà l’actuació musical del grup igualadí JOKB. L’entrada és gratuïta.

Feliu Formosa i Anna Vila, compromís amb les lletres

Feliu Formosa és nascut a Sabadell i actualment viu a la ciutat d’Igualada. Va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona. Posteriorment amplià els estudis a Heidelberg (Alemanya) i destacà pels seus treballs sobre la germanística.

És autor d’una basta obra poètica, amb una vintena de títols. També s’ha dedicat intensament al món del teatre; fent de rapsoda i d’actor, ha escrit obres de teatre, i ha exercit de professor a l’Institut del Teatre. Ha excel·lit en la traducció literària, sobretot de textos alemanys. Ha rebut diversos guardons, entre ells la Creu de Sant Jordi (1988).

El 1984 es casà amb l’escriptora i infermera Anna Vila i Badia. L’Anna Vila és nascuda a Igualada, i és autora de narrativa infantil i novel·les. Ha compaginat la seva tasca professional com a infermera, amb la d’escriptora. És autora de diferents novel·les, que foren guardonades amb diferents premis, com el Premi Pere Quart d’humor i sàtira (1993) o el premi Apel·les Mestres de literatura infantil (2002).

Eixarcolant, recuperant les plantes oblidades

El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació. Així, treballa per recuperar i popularitzar els usos que els habitants d’un determinat territori donaven a les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals, adaptar-los a la realitat del segle XXI, i posar de nou a disposició de la societat aquestes espècies i els seus productes derivats, per tal que siguin utilitzats amb normalitat en el quotidià, són elements indispensables per fer possible la transformació del model agroalimentari esmentada.
L’entitat treballa en tres eixos principals i indissociables: la recerca, la divulgació i el desenvolupament de productes i assessorament. Des de l’any 2016 organitza una Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una trobada pionera en el seu àmbit, que inclou xerrades, tallers, jornades tècniques, demostracions, tastos,… i que atrau un nombrós públic provinent de diferents ciutats i pobles del país.

XV edicions dels premis

Els Premis Compromís van ser creats per la secció anoienca d’Òmnium Cultural l’any 2004. Des d’aleshores, han premiat a nivell individual a n’Antoni Badia i Margarit (2004), Celdoni Fonoll (2005), Josep M. Torras i Ribé (2006), Carme Junyent (2007), Magí Puig (2008), Miquel Ball (2009), mossèn Valentí Miserachs (2010), Ma. Teresa Sàbat (2011), Jaume Farrès (2012), mossèn Josep Ma. Pujol (2013), Paco Ramon (2014), Antoni Dalmau (2015), Encarna Viarnès (2016) i Rosa Munté (2018). A nivell col·lectiu els premiats han estat el Club de Bitlles d’Igualada (2004), la comissió igualadina de la Flama del Canigó (2005), el Ball de faixes de Tous (2006), els grups de cultura popular de La Llacuna (2007), la Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i la Taverna de Cal Macarró (2008), associació sociocultural Atlas (2009), les Coordinadores anoienques que van organitzar consultes sobre la independència (2010), la Xarxa d’espectacles infantil i juvenil (2011), l’Associació Cultural La Llobreia (2012), l’associació de veïns del barri de sta. Caterina (2013), els Moixiganguers d’Igualada (2014), les llibreries Aqualata i Llegim…? (2015), el Hot Blues (2016) i l’AUGA (2018).

Durant l’acte d’enguany també es farà un reconeixement a ‘Música per la llibertat’, una iniciativa que duu més de 500 dies recordant els presos polítics i exiliats a través d’una concentració diària al centre d’Igualada, interpretant el Cant dels Ocells i altres cançons.

FER UN COMENTARI

*