Inici Destacats Farrés Brothers estrenen ‘La visita de la vella dama’ al Temporada Alta

Farrés Brothers estrenen ‘La visita de la vella dama’ al Temporada Alta

COMPARTIR

La companyia anoienca ‘Farrés Brothers i cia’ torna a Temporada Alta quatre anys després i ho fa per celebrar el seu quinzè aniversari. La seva proposta barreja la solidesa de l’actriu Vicky Peña amb titelles, altes dosis d’humor negre dins d’un clàssic del segle XX. El dramaturg suís Friedrich Dürrenmat va escriure el 1955 ‘La visita de la vella dama’, una tragicomèdia en tres actes que la companyia catalana ha adaptat i presenta al festival de teatre gironí. La proposta gira entorn a la dama que interpreta Peña. L’actriu és a la ficció una dona multimilionària que torna al seu poble natal quaranta anys després amb ganes de venjança i justícia. La força del text, la “textura” de la dramatúrgia que li ha donat la companyia i un registre d’humor àcid van ser els elements que van convèncer Peña per sumar-se al projecte.

Un text de mitjans de segle XX però amb temes de “rabiosa actualitat”, segons l’actriu Vicky Peña. Aquest és el rerefons a l’entorn del qual la companyia ‘Farrés Brothers i cia.’ edifica la seva posada en escena de ‘La visita de la vella dama’. Una proposta que feia anys “que els voltava pel cap”, segons afirma el seu director Jordi Palet. Ara l’han tirat endavant per celebrar els quinze anys del moment en què ell i els germans Jordi i Pep Farrés van decidir unir el seu projecte artístic.

Palet afirma que l’obra “els té enamorats” i han posat “tota l’energia” per tirar endavant aquesta proposta que encaixa amb el seu estil teatral. La història gira entorn de la Clara, una dona multimilionària que torna al seu poble natal amb ganes de plantar cara al passat. Durant la seva joventut, es va quedar embarassada però el seu enamorat va renegar de la paternitat. Ara torna amb ganes de venjança en un poble convertit en autèntiques marionetes.

Per a Peña interpretar el personatge de la Clara és “un repte i un goig”, al mateix temps. L’actriu ja coneixia el text de Dürrenmatt i li va fer “molta il·lusió” la proposta de representar-la. Una de les parts que més l’atreia era el canvi de registre: “Jo sempre he fet personatges més dramàtics i tocar aquesta vessant de gran guinyol em resulta molt atractiu”, afirma.

Treballar amb marionetes

Peña admet que es va quedar “sorpresa” quan li van dir que a l’obra interactuaria amb marionetes de mida humana. “Vaig visitar una miqueta el món dels Farrés Brothers i vaig veure el tipus de textura dramàtica que treballaven i em va semblar molt excitant”, explica l’actriu.

Palet admet que “han retallat” el nombre de personatges de l’obra original de Dürrenmatt per “donar més importància als protagonistes que desenvolupen el gruix de l’obra”. Per això, la història de ‘La visita de la vella dama’ no té els 23 que originalment hi ha a l’obra. Palet accepta que “són conscients d’un cert sacrilegi” amb alguns dels que no apareixen en la seva proposta. Sí que hi són, en canvi, l’alcalde, el capellà o el cap d’estació, entre d’altres.

De rabiosa actualitat

“La qüestió dels diners i la venjança serveixen a Dürrenmatt per parlar de la doble moral, de la hipocresia i de la convivència”, apunta Vicky Peña. Uns temes que, al seu entendre, tenen “en plena vigència” i fan que la proposta del creador suís sigui fàcilment comprensible seixanta anys després.

La proposta arriba a Temporada Alta aquest mateix dimecres, dia d’inici del festival. Serà la segona vegada que Farrés Brothers passen per Temporada Alta després de fer-ho el 2013 amb ‘Tripula’. ‘La visita de la vella dama’ es podrà veure al Teatre de Salt (Gironès) a dos quarts de nou del vespre.

Jordi Altesa / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*