Inici Societat Les famílies dels presos i exiliats polítics protagonitzen l’acte de la Diada...

Les famílies dels presos i exiliats polítics protagonitzen l’acte de la Diada a Igualada

COMPARTIR

El Teatre Municipal l’Ateneu ha estat l’escenari aquest divendres, 7 de setembre, de l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament per commemorar la Diada Nacional de Catalunya a Igualada. Ha comptat amb la presència de l’alcalde, Marc Castells, i de bona part dels regidors del consistori.

Aquest any 2018, l’acte portava per títol «Presos i exiliats. Un reconeixement a les famílies» i proposava un diàleg entre el periodista de Ràdio Igualada, Xavier Dàvila, i Meritxell Lluís, presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils i companya de Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, destituït amb l’aplicació de l’Article 155 i actualment en presó provisional. Junts han analitzat la situació derivada del passat 1 d’octubre des del punt de vista més personal.

Meritxell Lluís ha reconegut que “una de les principals pors quan van entrar a la presó era que la gent els oblidés, però amb el temps han vist que no ha estat així i això els permet mantenir-se ferms i dempeus”. Ha explicat que “els familiars d’aquells que són a la presó i dels que són a l’exili hem teixit una xarxa molt sòlida i això ens reconforta, tots ens hem hagut de construir una cuirassa per tirar endavant i no ensorrar-nos”. Ha agraït les contínues mostres de suport rebudes i, molt especialment, les nombroses cartes enviades a la presó que, afirma, són “el millor tresor que han tingut allà dins”. Meritxell Lluís ha assegurat també que “tots ells són hostatges de l’Estat” i ha afegit que “la diferència entre ells i nosaltres és que nosaltres mai posaríem ningú a la presó per defensar una idea de manera pacífica i democràtica”.

En el seu parlament de cloenda l’alcalde, Marc Castells, ha destacat el fet que “Igualada mostra avui tota la seva solidaritat i l’escalf als nostres representants que es troben a la presó i a l’exili” i ha recordat que “no podem convertir en normal aquesta situació i no els podem deixar sols, ni a ells ni a les seves famílies”.

En finalitzar l’acte, integrants del grup de recreació històrica dels Miquelets de Catalunya han encapçalat la comitiva d’autoritats i públic fins la plaça de l’Ajuntament. Allà, s’han disparat salves d’honor, s’ha llegit el manifest de la Diada, s’ha hissat la Bandera de Catalunya i el cor Exaudio ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya Els Segadors i altres cançons populars catalanes.

Els actes al voltant de la Diada a Igualada continuaran dilluns vinent, 10 de setembre, a les 22:30h: el Casal Popular d’Igualada El Foment ha convocat, a la Plaça de l’Ajuntament, la tradicional Marxa de Torxes. I finalment el dissabte, 15 de setembre, a les 18h i al Passeig Verdaguer, la Cobla La Principal de Cassà protagonitzarà la Ballada de Sardanes, en un acte organitzat per l’Agrupació Sardanista d’Igualada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*