Inici Cultura Una exposició recordarà el passat de l’esport a Igualada

Una exposició recordarà el passat de l’esport a Igualada

COMPARTIR

Igualada és una ciutat on es viu i se sent l’esport des de fa molts anys. De fet, ja a l’edat mitjana es troben documentades competicions de salts, de «gitar barra e lança» (1388) i es convidava «a tots jovens e homens enamorats qui volrran saltar, córrer, barra ne lança gitar, ne fer altres tempraments, fortaleses e leugyaries» (de 1394 fins al 1451). Una exposició vol reivindicar ara aquest esperit esportiu coincidint amb la candidatura que presenta Igualada a Ciutat Europea de l’Esport 2019. La mostra està coorganitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i la Biblioteca Central d’Igualada i es podrà visitar en aquest equipament del 21 d’agost al 20 de setembre.

«Quan l’esport era un divertiment» permet fer un repàs per dècades d’activitat, des de finals de segle XIX fins als anys seixanta. A través d’un recorregut de fotografies de gran format, textos explicatius, documents i la projecció d’un audiovisual, el visitant podrà fer un viatge en el temps per veure quins esports es practicaven fa anys a la ciutat i tots els costums i rituals al seu voltant. Així, un dels primers esports que es va practicar va ser l’excursionisme a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera (entre 1885 i 1890), amb un caràcter científic, de coneixença de l’entorn i del país. Al llarg de dècades van venir altres aficions com el futbol, el tennis, el ciclisme, la natació, els escacs, el bàsquet, l’atletisme i l’hoquei sobre patins. La mostra servirà per fer un repàs cronològic per tota aquesta evolució d’entitats, clubs i esdeveniments esportius de la ciutat.

S’hi podran veure llibres i la premsa local esportiva de l’hemeroteca de la Biblioteca Central d’Igualada i la documentació que es conserva a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. L’exposició es completarà amb material esportiu antic que es conserva al Museu Comarcal d’Igualada. La inauguració tindrà lloc el dimarts 21 d’agost, a les 6 de la tarda, en el marc dels actes de la Festa Major d’Igualada.

FER UN COMENTARI

*