Inici Destacats Una exposició recollirà les històries del pas del Patge Faruk per Igualada

Una exposició recollirà les històries del pas del Patge Faruk per Igualada

COMPARTIR

En el marc del 75è aniversari del Patge Faruk, missatger dels Reis i una de les principals icones d’Igualada, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia presenta Faruk. Històries del 28 de desembre. Una exposició temporal que recorre els 28 de desembres des dels inicis de la Festa dels Reis a Igualada fins l’any 1991. Produïda pel Museu i comissariada per l’historiador i gestor cultural igualadí, Pau Duran, la mostra és un recorregut emocional i històric que busca explicar les històries de molts igualadins i anoiencs que han fet possibles tots els 28 de desembre fins avui. Dies, avantsala de la gran festa que, marcats per diversos successos polítics i socials al llarg de la història, no han deixat de ser dies d’il·lusió, tendresa i solidaritat.

Una primera part de l’exposició aprofundeix en la relació entre la Festa dels Reis i els canvis socials i polítics: una nova concepció de la vida social i festiva a finals de segle XIX, els conflictes laborals i les classes treballadores, i com van viure la Festa dels Reis els nens i nenes durant la república i la guerra. Els objectes i documents que s’exposen en aquesta primera part mostren com es vivien el Reis a la ciutat durant el primer terç del segle XX.

En la segona part de l’exposició s’explica l’arribada del Patge Faruk de la mà de Lluís Valls, professor de l’Acadèmia Igualada, i tots els elements exposats il·lustren aquesta figura –la ràdio, les cartes, els patges, l’himne, el Centro Nacional– durant els anys ‘40 i ‘50. El color i les tendències dels ‘60 i ‘70, que es visualitzen a través de pel·lícules familiars i fotografies, expliquen una mica més la figura del Patge Faruk en aquests anys.

Activitats vinculades a l’exposició

L’exposició compta amb una visita i un taller per a tots els públics. Dins el programa familiar Creactiva’t al Museu, els nens i nenes podran participar gratuïtament en el taller Una joia per al patge Faruk on en podran fabricar una de ben especial amb retalls de pell, vidrets, perletes o granadura de fantasia. L’activitat tindrà lloc al Museu el diumenge, 16 de desembre, a les 12h. I, a més, Pau Duran oferirà una visita guiada per l’exposició dirigida a tots els públics el diumenge, 2 de desembre, també a les 12h.

Faruk. Històries del 28 de desembre és una exposició temporal organitzada pel Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia amb la col·laboració, entre altres, de la Comissió Cavalcada de Reis d’Igualada i altres institucions i entitats com el Museu del Joguet de Catalunya (Figueres), l’emissora municipal Ràdio Igualada, el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, la Biblioteca Central d’Igualada, La Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada (FESTHI), la Parròquia de Santa Maria d’Igualada, TV3 Televisió de Catalunya – CCMA i nombrosos particulars de la ciutat.

L’exposició s’inaugurarà el proper divendres, 16 de novembre, a les 19:30h i es podrà visitar fins el dia 13 de gener, amb entrada gratuïta i en l’horari següent: de dimarts a divendres, de 10 a 14h; dijous i divendres, de 16 a 20h; i dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14h.

FER UN COMENTARI

*