”Disseny contemporani a l’Anoia” és una exposició online reveladora del talent creatiu de la comarca i de la Catalunya central, que vol mostrar la capacitat renovadora del disseny i la seva influència en el teixit cultural local i més enllà.
Es tracta d’una mostra dels treballs de més de quaranta estudis, alguns de veterans i força consolidats, d’altres de més joves i innovadors, que abasta tots els camps del disseny: gràfic, de producte, d’interiors, digital, il·lustració i d’indumentària.
Entre d’altres, hi participen Amorfa, Àrea, Aureli Sendra, David Dàmaso, Dubovik, Estudi Ribaudí, Espai Gràfic, Evvo Retail, Formigues.com, FOXI, Gemma Tort, Instint, Jaume Enrich, Judith Gràcia, Lablanca, Laus Studio, Lluís Soriano, Marta Viscarro, Mireia Sala, Nil Morist, NYTT, Patrícia Picón, Quartada, REFEM, Ricard Vila Studio, Sara Ivorra, Sílvia Puig, Xavi Mula, etc.
De les arts gràfiques a les TICs
L’activitat manufacturera de la zona ja fa temps que va desenvolupar, paral·lelament, una important indústria de les arts gràfiques i del packaging i, al seu entorn, serveis de disseny gràfic i fotografia. Aquesta indústria no sols va servir a les empreses locals sinó també a empreses d’àmbit internacional.
Malgrat que el teixit industrial de l’Anoia ha canviat, la seva capacitat creativa no s’ha perdut. No solament en el disseny gràfic i publicitari sinó també en el disseny de producte, d’interiors i, últimament, s’ha vist esperonat per la irrupció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TICs). Tots aquests vessants del disseny han crescut en nombre i qualitat; una qualitat en què hi ha jugat un paper important, els últims anys, l’escola d’art i disseny La Gaspar reconeguda, cada vegada més, per la seva excel·lència.
Com a la resta de sectors econòmics i socials, la pandèmia Covid19 ha impactat negativament sobre el sector del disseny. És per això que disseny=igualada impulsa, en el marc d’IDEA 2020, una exposició online amb treballs dels estudis associats per donar a conèixer a la ciutat i projectar arreu del país, la qualitat dels seus millors dissenys i en totes les seves facetes.
Disseny compromès socialment
El disseny mai s’ha desentès de la responsabilitat social vers l’usuari, per això, i solidàriament a aquesta situació de crisi, ha d’assumir com a propis els Objectius pel Desenvolupament Sostenible –ODS– proposats per les Nacions Unides. Aprofitem aquesta exposició, i més concretament el seu apartat “Social”, per posar de manifest aquesta preocupació mostrant també com ho han fet les associades i associats en els seus treballs.
Una exposició en procés
Gràcies al format online, ”Disseny contemporani a l’Anoia” és una activitat dinàmica que, en els mesos vinents, anirà creixent i ampliant-se. L’activitat ha comptat amb el suport institucional de l’Ajuntament d’Igualada i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el patrocini de Grup Carles. L’exposició es pot visitar en aquest enllaç.