Inici Llibres Una exposició a Igualada repassa els 50 anys de l’editorial Proa

Una exposició a Igualada repassa els 50 anys de l’editorial Proa

COMPARTIR

L’editorial Proa és una de les més veteranes del panorama literari català. Una exposició a la Biblioteca Central d’Igualada repassa ara la seva llarga trajectòria. Sota el lema de «A tot vent: cinquanta anys del rellançament d’edicions Proa» la mostra repassa les diferents etapes d’aquesta editorial, creada l’any 1928 per Marcel·lí Antich i Josep Queralt. Concretament, se centra en un dels moments clau de la seva història, als anys 60, quan va engegar una nova etapa innovadora en tots els sentits que va servir d’impuls definitiu a les lletres catalanes en una època grisa marcada per la dictadura.

El moment clau va ser l’any 1964 amb una gran campanya publicitària que portava per lema «La propera festa del llibre serà de color taronja» i que va suposar una autèntica renaixença de l’editorial, gràcies al mecenatge de l’empresari Joan Baptista Cendrós. A part d’aquesta fita, la mostra porta a redescobrir les edicions Proa dels anys vint i trenta: una editorial popular, amb ambició universal, que va aplicar estratègies publicitàries noves i que, encara avui, és un referent per la qualitat de les obres i per la bellesa de les edicions. I no oblida tampoc el treball que va fer aquesta editorial durant els anys de la guerra i immediata postguerra i l’exili.

L’exposició recull fotografies, catàlegs, dissenys de portades (totes amb el característic color taronja) i llibres de totes les èpoques d’una editorial que ha estat i és la casa de nombrosos autors. Està organitzada pel Consorci de Biblioteques de Barcelona i comissariada per Julià Guillamon. Tot plegat es pot visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca fins al dia 7 de gener.

FER UN COMENTARI

*