Inici Cultura Una exposició detalla a Igualada els nous usos del patrimoni industrial

Una exposició detalla a Igualada els nous usos del patrimoni industrial

COMPARTIR

L’exposició “Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català”, que es podrà visitar del 20 d’abril al 24 de juny al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. És un projecte de l’arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya).

L’exposició reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S’hi presenta un repertori ampli
de les formes d’abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d’intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l’accent en el manteniment del paisatge industrial. De fet, l’edifici que acull l’actual Museu és una antiga fàbrica cotonera coneguda com a Cal Boyer o Vapor Nou, construïda l’any 1897.

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l’exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions.

El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per
objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial aCatalunya.

A més, per a aquesta ocasió Teresa Llordés amplia el conjunt d’exemples d’Igualada, amb la incorporació de noves imatges d’espais que no es recullen ni al llibre ni a l’exposició. Ho fa en format audiovisual sota el títol Igualada. Transformant espais, que es podrà veure tot visitant l’exposició.
Inauguració de l’exposició

L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 20 d’abril, a les 19.30 h al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Durant l’acte, obert al públic, el comissari de l’exposició, Ferran Pont, farà una visita guiada per a tots els assistents.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*