Inici Societat Un estudi situa Igualada entre les ciutats de Catalunya amb més mortalitat...

Un estudi situa Igualada entre les ciutats de Catalunya amb més mortalitat per la contaminació

COMPARTIR

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), en col·laboració amb investigadors del Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) i de la Universitat d’Utrecht situa Igualada i l’àrea urbana de la Conca d’Òdena com la vuitena ciutat catalana amb més mortalitat atribuïble a la contaminació atmosfèrica.

Els contaminants atmosfèrics que més preocupen a les ciutats són les partícules fines en suspensió (PM2,5) i el NO2. Les principals fonts de PM2,5 a les ciutats inclouen el trànsit, la combustió local de combustible procedent de la calefacció domèstica, la combustió industrial i la combustió de llenya i carbó. La principal font de NO2 són les emissions de vehicles de motor, sobretot dels motors dièsel (com més vells són, més contaminen). Els nivells de NO2 són generalment més alts a les ciutats a causa del seu major volum de trànsit.

Segons l’estudi, a Igualada s’evitarien 15 morts a l’any complint les recomanacions de l’OMS i 55 morts més si s’igualessin els nivells més baixos de contaminació tant de PM2,5 com de NO2.

L’informe admet que ni tan sols els valors de les directrius de l’OMS protegeixen totalment la salut, ja que, segons estudis recents, no hi ha un nivell contaminació atmosfèrica que pugui ser considerat segur per la salut. La contaminació de l’aire és un factor de risc ambiental important i s’ha demostrat que afecta negativament la salut en totes les etapes de la vida i en tot el sistema del cos.

L’estudi també mostra que la contaminació de l’aire té un impacte considerable sobre la salut de les persones residents a les ciutats catalanes.

A Catalunya, les ciutats amb més càrrega de mortalitat a causa de PM2,5 són:

1- Àrea metropolitana de Barcelona
2- Mollet del Vallès
3- Manresa
4- Tarragona
5- Lleida
6- Mataró
7- Granollers
8- Àrea metropolitana d’Igualada
9- Reus
10- Girona

Pel que fa a NO2, les ciutats catalanes amb la major càrrega de mortalitat són:

1- Àrea metropolitana de Barcelona
2- Mollet del Vallès
3- Granollers
4- Manresa
5- Mataró
6- Reus
7- Tarragona
8- Àrea metropolitana d’Igualada
9- Vilanova i la Geltrú
10- Girona

COMPARTIR

4 COMENTARIS

  1. Y como han contabilizado los muertos? Les han realizado autopsias a todos los fallecidos, por causas respiratorias? O simplemente han contado a los fallecidos por cancer de pulmon? Y quienes son, (ISGlobal) y (Swiss TPH)??

  2. No confundamos a la gente, el estudio se ha hecho a nivel europeo y de Cataluña solo se han contabilizado 11 ciudades, Igualada está en la 8° posición de un total de 11 o sea de las que tiene una mortalidad más baja. No manipulen las noticias por favor.

FER UN COMENTARI

*