Inici Destacats Escolars vilanovins proposen a l’Ajuntament millores en l’espai públic i en l’enllumenat...

Escolars vilanovins proposen a l’Ajuntament millores en l’espai públic i en l’enllumenat del municipi

COMPARTIR

Un grup de nens i nenes de 1r, 2n i 3r de l’Escola Marta Mata de Vilanova del Camí han presentat a l’Ajuntament un seguit de propostes de millora per al municipi. L’alcaldessa i la regidora en funcions, Noemí Trucharte i Eva Vadillo, acompanyades del tècnic d’Urbanisme, Francisco Carbajo i Isabel Lázaro, administrativa de l’àrea, han rebut els infants i han estat atents a les explicacions de la quitxalla.

Els nens i nenes, repartits en dos grups: els Graffitis i els Camaleons, han presentat de manera professional i rigorosa, i amb suport audiovisual, els diferents projectes de millora. Ho han fet a la Sala de Plens, els primers, centrats en la millora de diferents espais físics del municipi i, els segons, centrats en la reducció de la contaminació lumínica.

Aquests estudis, són el resultat de molts mesos de feina tant a les aules com al carrer, amb prospeccions sobre el terreny.

Els ‘Graffitis’ proposen diferents actuacions en carrers i places de Vilanova

El grup dels Graffitis, han enumerat un seguit de millores a fer en l’espai públic. Proposen, per exemple, una actuació a la plaça de les Vilanoves, omplint els forats amb sorra per evitar que les persones es facin mal; la instal·lació d’una rampa per poder jugar amb patinets i una font per beure aigua. També proposen pintar els bancs, posar flors i jocs com uns gronxadors o un tobogan.

Un altre dels espais que proposen millorar és el Rovy Cinema. Volen canviar els vidres existents per uns de transparents i que torni a ser un cinema “per veure pelis xules”. També proposen millorar la façana i aprofitar l’espai per fer-hi una escola de música.

L’espai de sota el pont, al carrer de la Indústria, també hi calen millores segons l’alumnat del Marta Mata. La barana hauria de ser més alta, també es podrien plantar flors, renovar els grafitis perquè “els que hi ha són molt lletjos”, netejar l’espai i pintar el tub i el sostre, construir una vorera i posar més llum.

Sobre el parc de la Pilota, els nens i nenes han proposat instal·lar un pipican i tanques perquè no s’escapin les pilotes. També taules de picnic i “arreglar la font que no funciona”, posar porteries de futbol i més gronxadors, pintar les parets i plantar flors i arbres “perquè quedi més bonic”

La quitxalla també ha fet propostes per millorar la plaça de Can Papasseit on cal arreglar els bancs que estan fets malbé, també hi volen més plantes i flors, pintar el terra de blau “com una platja” i posar teles per fer ombra. També repintar les parets i posar-hi una pissarra “perquè els nens es puguin divertir”. A la paret de l’aparcament proposen fer un grafiti.

Pel que fa a la plaça Comtes de Cardona, proposen instal·lar gronxadors i tobogans i reomplir els forats amb terra, substituir les cadenes per tanques de fusta i netejar els fanals i els bancs.

Els dos darrers espais que proposen millorar és la plaça Vilarrubias i el parc Cardenal Cisneros. A la Vilarrubias proposen pintar les parets i treure els grafitis existents, posar un nou sorral i papereres noves, millorar els bancs de pedra, canviar el terra i pintar la xarranca.

A Cardenal Cisneros, proposen pintar les tanques “de colorins” i fer-les més altres “per seguretat dels nens i nenes o bebès”, posar un tobogan per bebès, posar més sorra al voltant dels bancs, arreglar el cartell i posar dues taules de picnic.

Els ‘Camaleons’ volen veure les estrelles i per això és necessari reduir la contaminació lumínica

Pel que fa al grup d’Els Camaleons, van començar la seva exposició fent-se una pregunta. Tot es transforma? I han descobert que a Vilanova del Camí no es veuen les estrelles degut a la contaminació lumínica.

Els nens i nenes de 2n i 3r, han estat observant les diferents lluminàries de l’espai públic i també han estudiat la Llei d’Ordenació Ambiental de l’Enllumenament per a la Protecció del Medi Nocturn de Catalunya i la Llei de prevenció de la contaminació lumínica i protecció del cel nocturn i van expressar el seu desig perquè s’apliquin a Vilanova del Camí.

Els Camaleons van anar indicant amb l’ajuda d’un mapa, les lluminàries més contaminants i proposen la seva substitució per altres models amb leds, més respectuoses i més eficients. També aconsellen posar llums amb barret, bombetes taronges i sensors que detectin el moviment.

L’alumnat va lliurar a l’alcaldessa en funcions, Noemí Trucharte, un mapa amb els punts viaris on han detectat major nombre de llums contaminants. La llista de carrers és llarga i inclou: el tram de carrer entre Santiago Rossinyol i Dr. Barraquer; la plaça Vilarrubias, l’aparcament del Mercadona, la plaça de l’Església, el carrer 11 de setembre, Eduard Marquina, passeig de la Indústria, plaça Picasso, Santa Llúcia i el camp de futbol del barri La Pau.

L’alcaldessa en funcions, Noemí Trucharte, s’ha compromès a estudiar les propostes de millora presentades per la quitxalla i a informar-los de primera ma, a mesura que es vagin fent efectives.

FER UN COMENTARI

*