Inici Destacats Escolars d’Igualada participen en la creació del nou espectacle que la companyia...

Escolars d’Igualada participen en la creació del nou espectacle que la companyia La Baldufa presentarà a la Mostra

COMPARTIR

La companyia La Baldufa, en col·laboració amb la Mostra d’Igualada, està fent una residència artística al Museu de la Pell d’Igualada per preparar el seu nou espectacle de teatre i clown, ‘Chapeau!’. El director de la fira, Pep Farrés, ha destacat que l’experiència durant l’assaig obert d’aquest divendres és «doblement interessant», tant per la companyia com pels alumnes. D’una banda, els artistes veuen com reacciona el públic i, de l’altra, els joves assisteixen a un espectacle de manera gratuïta i també participen del procés creatiu. Al final de l’assaig, s’ha obert un interessant debat on artistes i alumnes han intercanviat les seves impressions. És previst que l’espectacle es pugui veure durant la Mostra, que celebrarà els 30 anys del 4 al 7 d’abril.

La Companyia de Comediants La Baldufa és des de dimecres al Museu de la Pell d’Igualada per fer una residència artística del seu nou espectacle ‘Chapeau!’, en col·laboració amb la Mostra. En dos assajos de més d’un centenar d’alumnes dels instituts d’Igualada, aquest divendres els comediants han pogut rebre directament del públic les seves impressions sobre un espectacle perfilat que encara han d’acabar de polir, tal com reconeixen els artistes davant els adolescents de l’Institut Pere Vives Vich que els han anat a veure.

‘Chapeau!’ és una proposta de teatre i clown que s’adreça a espectadors a partir de 10 anys i que tracta sobre l’absència de lideratge i la mort després que tres pallassos August hagin perdut el seu líder, el pallasso Carablanca Confetti. Un dels creadors de l’espectacle, Enric Blasi, ha explicat que aquest punt de partida els serveix de metàfora per filosofar sobre el poder: «què passa quan algú arriba al poder i si volem o no volem poder». «Hi ha una part molt divertida de l’obra en la que tots consideren que cal fer el pas de ser el pallasso líder, però ningú vol fer-lo», ha assenyalat.

Precisament, aquest dilema «és molt d’actualitat», ha dit Blasi. «Tothom diu que hem de fer la revolució, però comença tu, quan comencis, jo ja m’hi afegiré», ha relatat el pallasso amb sarcasme. «Una mica és la conjuntura política en què vivim», ha afegit. I ha assenyalat que han volgut fer un espectacle d’humor, però sense renunciar «a un rerefons filosòfic i polític».

Blasi ha valorat molt positivament l’assaig obert que han ofert a alumnes de diferents instituts de la ciutat d’Igualada. «Primer el que ens interessa és la part dramàtica, que la sinopsi arribi, i això hem vist que tothom ho ha entès», ha explicat. De fet, fins i tot s’han endut una sorpresa, ha dit el clown, «perquè els nois i noies han mostrat molta empatia en moments que nosaltres no pensàvem que ho farien». «Això també vol dir que han entès molt bé el concepte de l’espectacle», ha afegit.

El pallasso també ha reflexionat sobre el paper del públic jove i infantil en els darrers anys, «perquè sembla que estem perdent una mica les normes del saber estar». «És un problema social que passa en general, però nosaltres, al nostre espectacle, hem d’intentar trobar codis per deixar clar en quin moment s’ha de fer silenci, i en quin moment es pot participar de la bogeria a l’espectacle», ha explicat Enric Blasi. Amb tot, també és conscient que «no és fàcil, perquè nosaltres mateixos hi ha moments en què els portem a les 200 revolucions, i després fer-los baixar no és gens senzill».

Blasi també ha parlat de la limitació que suposa el nou espectacle que estan preparant a l’hora de fer-lo girar pel lloc on es representa. Han construït una gran grada circular de fusta i metall on hi caben unes 120 o 130 persones de públic. «Sabem que perdrem moltes actuacions del nostre circuit més convencional, però per contra hem fet un muntatge que no ens limita a nivell de llums i que es pot fer tant en platees o espais diàfans, com al carrer o en places», ha explicat l’artista.

Laura Busquets / ACN

FER UN COMENTARI

*