Inici Societat Es vendran 6 milions de roses per aquest Sant Jordi, un 20%...

Es vendran 6 milions de roses per aquest Sant Jordi, un 20% menys que l’any passat

COMPARTIR

[Img #6329]El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya preveu que la venda de roses per la diada de Sant Jordi d’aquest any es planti en els 6 milions de roses, el que suposaria un descens d’entre el 15% i el 20% respecte a les vendes de l’any passat. «I aquesta és la previsió més optimista», apunta el president del mercat, Jordi Rodón. El principal motiu és l’augment de l’IVA, que el setembre passat va passar del 8% al 21% per al comerç de flors. Rodón assegura que productors, majoristes i distribuïdors han fet un «gran esforç» per ajustar els preus, però reconeix [Img #6325]que la delicada situació del sector no els ha permès «absorbir» tot aquest increment impositiu i, per tant, el producte final serà més car.

«L’augment de l’IVA ens ha perjudicat moltíssim, ens costarà molt arribar als sis milions d’unitats venudes, però és la xifra que tenim prevista». El Mercat de Flor i Planta afronta la diada de Sant Jordi amb unes dades gens optimistes, si es comparen amb les de la passada campanya. El president del Mercat, Jordi Rodón, atribueix la presumible davallada de vendes d’aquest any a [Img #6326]l’augment de l’IVA.

«La campanya de la flor de Nadal ja va ser un primer xoc i ara la situació és bastant complicada», relata Rodón. El sector explica que una part de l’increment de l’IVA s’ha hagut de repercutir en el producte davant la impossibilitat del sector d’absorbir tot aquest augment. En conseqüència, el preu final de la rosa també es veurà afectat a l’alça.

Tot i això, productors, majoristes i distribuïdors [Img #6328]reivindiquen el seu «esforç» d’ajustament de preus «sense mamar» la qualitat del producte. «Hem anat en contra del nostre marge comercial», assegura Rodón. «No serem una trava per a la tradició, però l’aspecte comercial serà bastant perjudicial», afegeix el portaveu del Mercat de Flor i Planta.

Pel que fa a la producció autòctona, Rodón detalla que enguany hi haurà també menys roses produïdes a Catalunya de les que hi ha hagut en altres diades. En aquest cas, la climatologia ha [Img #6327]afectat al creixement de la plata. «Ha fet fred i humitat fins a la darrera setmana i la planta s’ha endarrerit uns dies», explica. Es calcula que només un 15% de l’oferta de roses de la diada seran flor cultivada a Catalunya.

Es calcula que la resta de roses que surtin a la venda provinguin en un 40% de Sudamèrica -sobretot de Colòmbia i Equador-, un 25% del mercat holandès, un 10% de la resta de l’Estat i un 10% d’Àfrica, principalment de Kènia. Per tipologies, tampoc sense massa canvis. Un 80% de les roses que es vendran seran varietats vermelles.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*