Inici Política ERC reclama al govern d’Igualada que afronti els reptes que té la...

ERC reclama al govern d’Igualada que afronti els reptes que té la ciutat

COMPARTIR

El grup municipal d’ERC Igualada, encapçalat per Josep M. Palau i els regidors Carolina Telechea i Enric Conill, ha presentat aquest dilluns la seva proposta de pressupost alternatiu 2017 per a l’ajuntament d’Igualada, tal i com ja van fer en l’anterior exercici. Els republicans creuen que el pressupost presentat pel govern de Marc Castells “no afronta els grans reptes que té la ciutat” i és un pressupost bàsic que es podria aplicar “a qualsevol altra ciutat similar a Igualada”.

ERC Igualada creu que “el bon govern” defensat per Castells no és exemple d’eficiència, ja que les seves mesures per abaixar el deute s’han basat en apujar els impostos i reduir les inversions, sent els igualadins qui ho han fet possible.

Creació d’ocupació de qualitat

En aquest sentit, el primer dels reptes estructurals de ciutat per als republicans és la creació d’ocupació de qualitat. Especialment es posa l’objectiu en l’economia vinculada al coneixement, en la que l’Anoia té un 18% menys d’ocupació que la resta de les comarques barcelonines. ERC Igualada proposa “obrir una línia d’ajuts per a les PIMES, per tal que aquetes puguin invertir en desenvolupament (R+D) i gaudeixin de facilitats en els tràmits municipals”, segons Josep M. Palau. El portaveu republicà afegeix que fa un any i mig que es va presentar el projecte Ignius per impulsar la digitalització dels processos industrials, del qual critica que encara no se sap res: “podem perdre el tren de la quarta Revolució Industrial”.

Impostos progressius per una igualtat d’oportunitats

El segon repte de ciutat que el govern convergent no ha afrontat en aquests pressupostos és la igualtat d’oportunitats, segons ERC. Un 30% dels igualadins perceben un salari net per sota els 1.000 euros mensuals, pel que la precarietat laboral a Igualada és un problema identificat, un problema que ERC Igualada afronta exigint uns impostos progressius més justos pels igualadins, després que gràcies a la reivindicació dels republicans, el govern decidís congelar l’impost de l’IBI. Però ERC Igualada va més enllà “proposant una línia d’ajuts en funció de la renda per aquest impost, quantificada en 160.000€”, assegura la regidora Carolina Telechea. També demanen una política basada en la justícia social i la igualtat d’oportunitats, “que no es basi en una línia de beques per a estudiants de les quals tan sols s’atorguin 13.000€ dels 50.000€ pressupostats”, segons Telechea, i Esquerra contempla una línia d’ajuts de 350.000€ que cobreixi els 80% dels joves de la ciutat. Un altre dels reptes que té Igualada, i que fins i tot el govern ha reconegut en seu de Ple, és la d’augmentar el parc d’habitatges destinats a lloguer social, tot i que el govern de Castells no ha fet cap mesura al respecte, “mentre que si es reforcés el departament d’habitatge es podria treballar per multiplicar per deu el nombre d’habitatges a lloguer social, passant de 30 a 300”, assegura la regidora republicana, una necessitat bàsica a la ciutat si ens basem en el percentatge d’igualadins que es troben per sota els 1.000 euros mensuals de salari.

El concurs del Rec, una “excusa” per no afrontar un nou POUM

Però encara hi ha un altre gran repte de ciutat que ERC Igualada creu que no està contemplat en el pressupost 2017, com és l’elaboració d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). En aquest cas, el regidor Enric Conill opina que “a l’hora de decidir la despesa, ens cal visió a llarg termini i projectes transformadors i un any més, CiU no s’atreveix a fer un nou POUM, que és la principal eina per a transformar una ciutat”, assegura. Segons ERC Igualada, l’ajuntament s’ha amagat darrere un concurs d’idees al Rec que, segons Conill, “és una excusa perquè no es digui que no es fa res” i que “a sobre ens costarà diners”, uns 125.000€ segons ERC. D’altra banda, els republicans contraposen algunes inversions urbanístiques del pressupost del govern, com la passera o el parc central, amb altres de més necessitat com la inversió en escoles, instituts o un tercer camp de gespa.

El grup municipal d’ERC també veu imprescindible afrontar un pla d’eficiència en la gestió municipal, especialment en àmbits com la recollida d’escombraries o el complex Infinit. El regidor Enric Conill alerta que “cal revisar contractes importants que dia a dia ens estan sagnant les arques municipals”.

FER UN COMENTARI

*