Inici Destacats ERC, PSC, CUP i Comuns exigeixen la gestió pública de l’aigua a...

ERC, PSC, CUP i Comuns exigeixen la gestió pública de l’aigua a l’Anoia

COMPARTIR
Representants de les formacions polítiques i les entitats convocants de la manifestació. 27 d'octubre.

Representants municipals d’ERC, la CUP, el PSC i Igualada en Comú han demanat a l’equip de Govern de l’Ajuntament d’Igualada que municipalitzi l’abastiment d’aigua a la ciutat. Les formacions han volgut mostrar públicament el seu suport a la manifestació que organitza l’entitat Aigua és Vida aquest dissabte a la capital de l’Anoia per exigir la gestió pública del servei tant a Igualada, com a Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Piera i Masquefa. Mentre que en els tres primers casos la gestió de l’aigua s’està fent de forma irregular, ja que no hi ha hagut mai concurs públic, a Piera i Masquefa el contracte acaba en els propers anys.

L’entitat Aigua és Vida ha convocat per aquest dissabte a 2/4 de 7 de la tarda una manifestació. Sota el lema ‘L’Anoia es Mulla per l’Aigua Pública’. La protesta, que exigeix la gestió pública de l’aigua a la comarca, compta amb el suport d’una quarantena d’entitats i de les seccions locals d’ERC, el PSC, la CUP i Igualada en Comú.

Joan Carles Gonzàlez, membre de l’entitat Aigua és Vida, recorda que la irregularitat que es viu a Igualada també es repeteix a La Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí. Segons s’indica des de l’entitat, la capital de l’Anoia no ha arribat a crear mai formalment un servei municipal d’aigua i és una empresa privada –Aigua de Rigat- qui presta aquest servei des de la dècada dels anys vint del segle passat. Malgrat que no hi ha hagut mai cap concurs públic de concessió, l’empresa ha assumit històricament tant la prestació del servei com la instal·lació de la infraestructura. En el cas de Piera i Masquefa, sí que hi ha concessió però acaben l’any 2022 i 2021 respectivament, «pel que també veiem important que se sumin a la lluita», ha dit Gonzàlez.

Suport polític

Aquest dilluns regidors de les quatre formacions a la capital de l’Anoia han volgut mostrar públicament el seu suport a la protesta. El regidor de la CUP a Igualada, Albert Mateu, ha estat dels més contundents a l’hora d’exigir la gestió pública del servei i ha denunciat la situació «paradoxal» i «inaudita» que es viu a la capital de l’Anoia, amb un «conflicte d’interessos», ja que «hi ha membres del govern que perceben quantitats econòmiques de l’empresa d’aigües», ha denunciat, tot demanat al govern municipal que aclareixi «el seu posicionament al respecte».

Des d’Igualada en Comú, el també edil Dario Castañé ha considerat que un dret bàsic com és l’aigua «no pot estar en mans privades, no pot ser un negoci», i que la seva gestió «ha de ser transparent». També el regidor d’ERC, Enric Conill, ha insistit que la gestió ha de ser pública i que es podria aprofitar el canvi per «mancomunar el servei entre els diferents municipis del territori». De la seva banda, el regidor del PSC, Xavier Figueras, ha instat a regularitzar la situació «de la manera que sigui menys costosa tant per l’ajuntament com per a la ciutadania».

A banda del suport polític, la protesta també compta amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua. «Creiem que no n’hi ha prou amb la titularitat, sinó que cal fer pública també la gestió del servei. És la millor manera de garantir l’accés universal», ha assegurat Ivan Gonzàlez, membre de l’entitat que aplega consistoris com el de Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Aigua és Vida va fer públic l’any 2015 que Aigua de Rigat gestionava l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt sense contracte de concessió. Fa uns mesos, la Diputació de Barcelona va publicar la primera part d’un estudi que xifrava el cost de la remunicipalització del servei a Igualada en 1.600.000 euros, en 650.000 a Vilanova del Camí i en 350.000 a la Pobla de Claramunt.

Gemma Aleman / ACN

FER UN COMENTARI

*