Inici Política ERC Igualada reivindica el 8M amb la presència de la presidenta de...

ERC Igualada reivindica el 8M amb la presència de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí

COMPARTIR

El passat diumenge va tenir lloc l’acte amb motiu del 8M organitzat per ERC Igualada i ERC Anoia sota el nom de “Les bruixes del passat, les dones del present” que va comptar amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí, i la participació de les regidores d’ERC Igualada, Montserrat Argelich i Iolanda Gandia.

Meritxell Benedí, qui és historiadora de base, va fer una àmplia exposició històrica de com la cacera de bruixes ens ha portat a l’actual societat patriarcal que les dones del present patim. “Les dones d’aquell moment van modificar el seu comportament, van deixar de dir o fer certes accions per por a represàlies, i el judici cap a elles de la societat va canviar, la veu i la feina d’una dona van començar a valdre menys que la d’un home i això s’ha perpetuat fins avui”, va explicar Benedí.

En aquest sentit, i com a homenatge, durant l’acte es van citar els noms de les dones processades per la Batllia d’Igualada el 1607, el període de la cacera de bruixes més extens. Entre elles, Margarida Vila, de la Pobla de Claramunt i Jerònima Fàbregues, «na Pagesa», veïna de la Quadra de Vilanova del Camí.

D’altra banda, gràcies a l’experiència de Benedí com a assessora de la Conselleria de treball, afers socials i famílies i com a directora general de serveis socials, del mateix departament, també va parlar d’algunes polítiques feministes com l’acció positiva, i de com és d’important la interseccionalitat en aquest àmbit i en tots.

En l’acte també hi van participar les regidores Montserrat Argelich i Iolanda Gandia, qui van fer recordatori de la proposta d’ERC Igualada per tal que el nou Centre Cívic Nord porti el nom de Nativitat Yarza i Planas, qui fou la primera alcaldessa de Catalunya escollida democràticament en les eleccions de gener de 1934 a Bellprat.

Finalment, la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, va cloure l’acte animant a totes i tots a treballar per aconseguir la igualtat plena.

FER UN COMENTARI

*