Inici Destacats ERC compara la recaptació d’impostos i taxes d’Igualada amb altres ciutats i...

ERC compara la recaptació d’impostos i taxes d’Igualada amb altres ciutats i cataloga els resultats de “no equitatius”

COMPARTIR

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) d’Igualada ha presentat la seva campanya sobre ‘IBI i impostos’. El partit ha volgut engegar la campanya la setmana en la què s’ha cobrat IBI i per idear-la s’han basat en un document que compara la recaptació d’impostos, taxes i preus de set ciutats similars a Igualada, que tenen entre 33.000 i 47.000 habitants. Les ciutats són Vic, Vilafranca, Figueres, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Olot i Tortosa.

Aquest 2017 Igualada ha recaptat mitjançant impostos, taxes i preus un total de 32,5 milions d’euros, que el grup republicà qualifica “d’elevada”. Segons el document comparatiu ideat per ERC, la mitjana d’IBI per habitant és de 494,01€, que supera la mitjana de 8 ciutats que s’han inclòs en l’estudi, que es situa amb 328,02€. El document explica que això és tradueix en una càrrega que han d’assumir els habitants un 40% més alta de la que assumeixen els habitants de Vilafranca del Penedès, ciutat amb qui Igualada compartirà la co-capilitat de la Vegueria del Penedès. Pel que fa el total d’impostos, taxes i preus, no només l’IBI, Igualada torna a superar una mitjana de l’estudi, xifrada en 655,04€. La recaptació per habitant de la capital anoienca és de 839,73 €. Reprenent l’exemple de Vilafranca, els igualadins paguen un 23% més.

Tot i això, per ERC la xifra més important són els 633 euros de diferència que hi ha entre el preu de mitjana que paguen les ciutats veïnes i Igualada. Per trobar aquest número, el cap de l’oposició, Josep Maria Palau, explica que “hem agafat les altres set ciutats i hem fet la mitjana del que recapten i es fa la diferència respecte a Igualada. Hem multiplicat per tres perquè tenim en comte una unitat familiar estàndard i la diferència és de 633 euros per família”.  Un cop explicades les xifres, el republicà ha declarat que “falta equitat i justícia”.

Josep Maria Palau també ha fet referència a que “no hi ha cap pla de revisió de la despesa que avualuï si les actuacions municipals tenen l’impacte esperat”. El regidor s’ha plantejat si es podria fer el què s’està fent amb menys recursos i ha declarat que “vivim una paradoxa, hi ha problemes a resoldre a la fiscalitat i control despesa, en canvi, sempre parlem de bon govern”. El republicà s’ha mostrat crític amb la quanitat que el govern destina a entreteniment i la que destina a la que per ells són “reptes importants”, com “desenvolupar accions facilitadores del canvi estratègic de la PIMES per crear ocupació de qualitat i evitar que els nostres joves hagin d’anar a buscar feina a fora”.

El també regidor republicà Enric Conill ha volgut deixar clar que “en cap cas la nostra posició és no pagar impostos. No és que no hi estiguem a favor, però és moment de reflexionar que l’alt nivell de recursos que recapten es converteix en mesures importants”.

ERC ha il·lustrat en aquest gràfic els impostos locals recaptats per habitant en les 8 ciutats comparades. El partit republicà conclou que els igualadins són els que tenen una major càrrega fiscal.

El partit republicà explica les seves pròpies propostes

La proposta és “establir ajuts pel pagament de l’IBI al 30% a les famílies amb ingressos més baixos i pujar el 10% dels immobles no residencials, com les grans naus”. També han plantejat una congelació de l’IBI. A més, la regidora Carolina Telechea ha enfocat el seu discurs en les desigualtats socials. Ha explicat que el govern de CiU “està lluny de redistribuir la riquesa per eliminar-les”. La regidora ha mencionat diversos reptes que considera que la ciutat té pendents. Els més destacats, idear una política d’habitatge perquè cap persona hagi de pagar de lloguer més d’un terç dels seus ingressos i uns “ajuts a les famílies de caràcter progressiu” com per exemple, beques transport al 80% de les famílies de la ciutat.

Esquerra també parla de la reducció de l’endeutament

El partit socialdemòcrata també ha analitzat la reducció de l’endeutament d’Igualada. Josep Maria Palau explica que “les dades demostren que és fruit d’un context econòmic general de les administracions públiques que per normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, tots els ajuntaments de Catalunya han fet unes importantíssimes reduccions d’endeutament. Els que estaven en nivell alt com Igualada han reduït en la mateixa proporció o més, com Tortosa. Pensem que Igualada té menys mèrit perquè ho hem fet amb una tributació molt alta”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*