Inici Destacats ERC alerta de la ‘desertització comercial’ d’Igualada

ERC alerta de la ‘desertització comercial’ d’Igualada

COMPARTIR

Al carrer del Roser d’Igualada, amb 10 dels 15 locals comercials tancats, el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament ha alertat de la “desertització comercial” d’Igualada i ha proposat una sèrie de mesures de suport al comerç local.

La regidora Carolina Telechea ha identificat els quatre factors que els republicans assenyalen com a dificultats del comerç igualadí: “la baixa capacitat adquisitiva del consumidor mitjà de la Conca d’Òdena, l’augment de la venda online especialment entre els joves, l’obertura de grans superfícies i l’elevat preu del lloguer comercial en algunes zones”.

El portaveu Josep Maria Palau defensa que cal “situar el comerç a la centralitat del projecte de ciutat” per evitar la situació que “és visible al carrer del Roser, però a carrers com Nou, Alba o Sant Simplici no és gaire millor”. Palau ha detallat les propostes d’ERC per a recolzar el comerç d’Igualada, “contrastades amb diferents entitats comercials”.

Entre les iniciatives, els republicans defensen mesures que millorarien la capacitat de consum de la ciutadania, com la generació d’ocupació de qualitat, lloguers socials, beques o fiscalitat progressiva municipals. ERC també proposa ajudes per a desenvolupar botigues online de comerços físics de la ciutat, així com per l’aplicació de tecnologies a processos de gestió dels comerços.

Pel que fa l’augment de supermercats a la ciutat dels darrers anys, Palau qüestiona l’acció del govern de Marc Castells i ironitza dient que “l’alcalde més industrialista ens ha portat 8 hiperasiàtics i 2 o 3 hipermercats”. Palau també lamenta que l’augment de grans superfícies “no ha estat compensat amb mesures de suport al petit comerç”.

Finalment, el grup municipal d’ERC també proposa aplicar els principis del lloguer social als locals comercials, “perquè que estiguin tancats és una situació anòmala”, segons Palau. Fent ús de “normativa i ajuts”, els republicans preveuen fins i tot una “línia d’emergència” que permeti cobrir “almenys un període de lloguer” en casos de negociacions per augments del preu del lloguer a comerços amb llarga trajectòria. L’objectiu, segons Josep Maria Palau, “és no perdre oferta competitiva per moviments especulatius”.

Davant el que ERC considera una “falta de projecte que faci progressar la ciutat”, els republicans proposen també l’“I-gual”, una moneda local i virtual amb la que pretenen incentivar el consum a la ciutat. Per al regidor Enric Conill, “és aplicable amb molt pocs recursos i també podria ser una eina redistributiva de caràcter social”. Conill ha explicat que al món hi ha unes 4.000 monedes locals i que a ciutats com Bristol, Toulouse o Santa Coloma de Gramenet ja s’han fet experiències similars. ERC contraposa aquesta proposta de moneda virtual amb el sistema Tickdi, que va adquirir l’Ajuntament d’Igualada per uns 76.000 euros i que només fan servir una desena de comerços: “el govern no té idees innovadores i quan té certes idees ens costen diners i no són efectives”, ha sentenciat Conill.

El grup municipal d’ERC ha presentat una moció al ple d’aquest dimarts proposant aquestes mesures, que ha estat recolzada per Socialistes d’Igualada, CUP i Decidim Igualada amb l’abstenció del PDeCAT i el PP.

1 COMENTARI

  1. Vostra es la culpa de tot, per una banda feu promoció de grans superficies, per l’altre treieu el trànsit dels centres i encara voleu que hi vinguin comerciants a vendre, aneu en contra del ciutadà i de lo que ell vol, i de com funciona o hauria de funcionar el mòn…tot lo que feu es un contra sentit..

FER UN COMENTARI

*