Inici Societat Entitats i els partits d’esquerres se sumaran a la manifestació d’Igualada per...

Entitats i els partits d’esquerres se sumaran a la manifestació d’Igualada per la gestió pública de l’aigua

COMPARTIR

Una quarantena d’entitats de l’Anoia organitzen per aquest dissabte 27 d’octubre una manifestació per l’aigua pública a Igualada. L’objectiu és que tres municipis que no tenen contracte de concessió, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt, i dos municipis on acaba el contracte de concessió ben aviat, Piera i Masquefa apostin per la gestió pública.

La manifestació començarà a les 18:30h a la Plaça del Rei d’Igualada, passarà per la Rambla i acabarà amb parlaments de les entitats organitzadores al voltant de les 19:45h a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada. El passat dilluns, càrrecs electes d’ERC, PSC, CUP i Comuns ja van fer explícit a Igualada el seu suport a la gestió pública de l’aigua, que es materialitzarà dissabte amb la presència a la concentració de diputats al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Les entitats convocants de la manifestació són: Aigua és vida Anoia, Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) de l’Anoia, Associació de Dones de Piera, Dispiera, Som Energia Grup Local, Mocart, CCOO Anoia, CGT Anoia, Banc del Temps de Piera, Som Energia Anoia, Local d’Acció, Associació Juvenil la Coll@nada, Cooperativa Integral de l’Anoia, Casal Popular d’Igualada, Jovent Republicà Anoia, ARRAN Igualada, Jovent CGT Anoia, la Gran Pagesada, Cal Cuta, CSA Delícies, Ca la Fou, SEPC Igualada, Associació de veïns de Piera: Can Claramunt, Castell de la Ventosa sector B, Can Canals, La Venta i Can Mussarro. Durant els darrers dies, altres entitats, personalitats i col·lectius de la comarca han mostrat públicament el seu suport a la manifestació.

CCOO vol gestió pública amb garanties per als actuals treballadors del servei

Una d’aquestes entitats convocants, el sindicat CCOO, ha fet públic un comunicat on exposa que “confluir i participar en espais unitaris, amb reivindicacions compartides relacionades amb drets de ciutadania forma part també de les prioritats d’un sindicalisme de proximitat arrelat al territori” i justifica la seva participació a la manifestació pel fet que “l’aigua forma part del que considerem béns essencials de primera necessitat i hem de garantir el seu accés en les millors condicions de subministrament, qualitat i sanejament”.

Per al sindicat, “l’ideal que “l’aigua és vida, no una mercaderia” reforça la idea que estem davant d’un important dret de ciutadania que hem de preservar” i afegeixen que “hem apostat per avançar cap a un model de gestió pública més directe i participatiu, com a millor fórmula per a l’accés universal als serveis públics en condicions d’equitat a tota la ciutadania. Per això cal partir d’un bon anàlisi, de les circumstàncies de cada plantilla, de les condicions del servei que es presta i, sobretot de la participació activa dels representats dels treballadors i treballadores en els processos de reversió dels serveis privats”.

La participació de CCOO és, segons el sindicat “plenament coherent amb la voluntat que es regularitzi el servei, de participar i implicar-nos en el marc d’una concertació que permeti decidir des del màxim consens social el model de gestió, vetllar per la gestió eficient, transparent, que garanteixi la qualitat, la sostenibilitat ambiental i la reducció d’impactes al territori”.

Pel que fa els treballadors que ara es fan càrrec del servei a través d’Aigua de Rigat, el sindicat remarca en un comunicat signat pels responsables sindicals Josep M. Romero Velarde i Alfonsa Santisteban, que “l’actual plantilla demostra cada dia el seu bon fer i la seva professionalitat” i que el seu objectiu “és i serà garantir, a l’empresa actual o en un nou model d’empresa responsable de la prestació del servei, les condicions laborals, socials i econòmiques. Vetllarem per les garanties d’ocupació actuals i futures i eventualment, dels processos de subrogació com ho hem fet en d’altres situacions de característiques similars. En cap cas CCOO admetrà la devaluació del factor treball”.

Gestió irregular a Igualada, Vilanova i la Pobla

Al desembre de 2015 Aigua és vida Anoia destapà que Aigua de Rigat gestionava l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt sense contracte de concessió des de 1921 i, per tant, de manera irregular. Aigua de Rigat és una empresa amb un 68% d’accions d’Agbar, una empresa de la multinacional francesa Suez, i un 32% d’accions de l’Ajuntament d’Igualada, amb uns beneficis anuals de 500.000 euros. Fruit d’aquesta participació, tres regidors del govern de Marc Castells cobren 36.000 euros anuals per seure al consell d’administració. En aquest sentit, Aigua és vida Anoia recorda que “des de fa tres anys, quan vam destapar les irregularitats, els tres ajuntaments han fet molt pocs passos per resoldre el problema i les úniques demandes que han acceptat són encarregar una auditoria del servei i no pujar el preu de l’aigua fins a regular el servei”.

L’entitat també recorda que la primera part de l’auditoria es va fer pública fa mesos, xifrant el cost de la remunicipalització per part dels ajuntament en un màxim de 1.600.000 euros per l’Ajuntament d’Igualada, 650.000 euros per l’Ajuntament de Vilanova del Camí i 350.000 euros per l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Des d’Aigua és vida consideren que els tres ajuntaments han de fer els passos necessaris per regularitzar el servei i proposen que els tres municipis creïn una empresa mancomunada pel servei d’abastament municipal de l’aigua i que tinguin com a objectiu gestionar l’aigua del municipis de la comarca que ho vulguin.

En aquest sentit, l’entitat sosté que “mancomunar els serveis entre diferents municipis faria més eficient la gestió” i demanen la subrogació dels treballadors de l’empresa Aigua de Rigat “per tal
d’assegurar i millorar els drets adquirits dels treballadors”.

3 COMENTARIS

 1. Tot el que toca la gestió pública acaba encarint-se, en fracàs, o en fallida i pagant el contribuent. Aquest país s’ha forjat amb la iniciativa privada, i com a exemple vàrem ser els primers a tenir autopistes és perquè un grup de gent va impulsar el projecte, si haguéssim refiat de “la cosa pública” encara aniríem per camins de carro. No es d’estranyar que aquesta colla d’insolvents dita “d’esquerres” vulguin col·locar-se a gestionar del que no tenen ni idea per assegurar-se un salari públic i treballar ben poc.

  • Això mateix. Tot ben privadet he? Sanitat, escoles, electricitat…quins c.
   I per exemple les autopistes que hem pagat deu vegades…
   Saps que podem fer, li direm autovia i que sigui gratis com a les espanyes. Com ho veus?

   • Ves a CUba o a Veneçuela que t’acolliran amb els braços oberts i amb una cartilla de racionament, i aixi notaràs el canvi! Aqui sobren gent que visqui del cuento

FER UN COMENTARI

*