Inici Reportatges Entitats ecologistes denuncien que el desdoblament de l’Eix Transversal no respecta els...

Entitats ecologistes denuncien que el desdoblament de l’Eix Transversal no respecta els passos de fauna

COMPARTIR

[swf object]Quatre entitats ecologistes de l’Anoia, el Bages i la Segarra denuncien que les obres de l’Eix Transversal al seu pas per aquestes comarques no respecten els passos de fauna. Es tracta d’un tram d’uns 45 quilòmetres que va des de Les Oluges (Segarra) fins a Manresa en el qual «hem observat que la densitat de passos és molt inferior a la que hauria de ser i, a més, estan mal condicionats i no compleixen uns mínims», segons ha explicat Judit Ester, de l’entitat el Saüquer. De la seva banda, el departament de Territori i Sostenibilitat argumenta que l’obra «ha seguit tots els criteris ambientals que diu la normativa», però asseguren que «si es detecten mancances estem disposats a solucionar-les».

Les entitats ecologistes bagenques el Meandre i el Saüquer, el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra i l’Associació de Veïns de Sant Pere Sallavinera han fet un seguiment de les obres de l’Eix Transversal i han detectat que no contemplen de manera adequada la implantació de passos de fauna. Els ecologistes argumenten que la densitat de passos «és molt inferior a la que hauria de ser» i, a més, «estan mal condicionats». Segons ha explicat Judit Ester, aquesta situació no es dóna als altres trams de l’Eix que van de Manresa a Vic i de Vic a Girona.

Ester ha explicat que malgrat que no hi ha cap normativa sobre aquest aspecte, sí que hi ha un manual europeu sobre passos de fauna i un manual del Ministeri de Medi Ambient que són «unes directrius orientatives consensuades a nivell d’Europa». A més, segons la secretària d’el Saüquer «el propi departament de Territori i Sostenibilitat té editat un manual en el qual diu que s’han de tenir en compte aquestes prescripcions europees» però «a l’hora de la veritat no les compleix o bé no vetlla perquè es compleixin».

Alguns dels passos que les entitats ecologistes denuncien que estan mal condicionats són, per exemple, obres de drenatge que estan condicionades com a passos de fauna però que «per un extrem estan perfectament condicionats però, si anem a la sortida del pas, estan tapats amb plaques de ciment o enterrats», ha explicat Ester. A més, també han constatat que aquests tubs de drenatge fan més metres de llargada dels recomanats i no es veu cap punt de claror degut a un traçat que no és en línia recta.

Gran presència d’animals

Les entitats ecologistes han documentat que pel traçat de l’Eix Transversal a les comarques del Bages, l’Anoia i la Segarra hi passen diferents tipus d’animals com ara senglars, cabirols, guineus o teixons. Segons ha detallat Ester, «ens trobem molt a prop de la Serra de Castelltallat» i «enmig de grans masses boscoses on hi ha gran presència d’animals». A més, Jaume Torrades, de l’Associació de Veïns de Sant Pere Sallavinera, ha denunciat que «fa uns mesos teníem presència de cabirols que venien de la zona del Solsonès i ara no notem la seva presència».

D’altra banda, Torrades ha afegit que l’Eix Transversal és una via molt esperada pel territori però «tenim una gran preocupació perquè és una via que talla tot el territori de forma molt important perquè abans hi havia només una plataforma i ara n’hi ha dues i estan totalment vallades». Segons ell, «no s’han previst els passos de fauna per grans mamífers i és impossible que un vertebrat una mica gran pugui travessar la carretera per les condicions de la via».

El departament de Territori i Sostenibilitat assegura que l’obra segueix la normativa

Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han confirmat que durant l’execució de l’obra de l’Eix Transversal «s’han seguit i es segueixen tots els criteris ambientals que diu la normativa». Tanmateix, han manifestat que si es detecta algun tipus de mancança estan disposats a solucionar-la, malgrat que la comissió de seguiment de l’obra «considera que els passos que s’han fet són els suficients».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*