Inici Destacats Les entitats contra nou sòl industrial a la Conca d’Òdena demana una...

Les entitats contra nou sòl industrial a la Conca d’Òdena demana una trobada amb el president Pere Aragonès

COMPARTIR

Aprofitant la visita del President de la Generalitat, Pere Aragonès, el passat diumenge als Tres Tombs d’Igualada, representants de les plataformes que s’oposen al PDUAECO li van entregar una carta -transcrita al final d’aquesta notícia- on s’explica la situació actual amb el Departament de Territori i alguns ajuntaments, que les plataformes ciutadanes qualifiquen de molt greu i antidemocràtic. En aquesta carta se li resumeix la situació i se li demana una reunió.

Els fets venen d’una reunió del passat 20 de desembre en la que representants de Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Can Titó i l’Associació de Veïns de l’Espelt es van reunir amb Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat, Antoni Massegú, director de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i Josep Armengol, subdirector general d’Actuacions Urbanístiques. L’objectiu de la reunió (que feia cinc mesos que estava sol·licitada) era reclamar als responsables polítics de la Generalitat que impulsen el PDUAECO (el pla supramunicipal que s’està redactant per crear una gran quantitat de sòl industrial a la Conca d’Òdena) que tinguin en compte la oposició que ha trobat el pla entre els veïns de la Conca.

Fa alguns dies, les entitats contràries a nou sòl industrial a la Conca d’Òdena van acusar la Generalitat i els ajuntaments de la Mancomunitat de no respectar el resultat de la consulta popular de Jorba.

CARTA LLIURADA AL PRESIDENT ARAGONÈS

Molt Honorable Senyor,

Voldríem exposar-li molt breument un problema que fa un temps que s’està covant a la Conca d’Òdena.

A conseqüència del fracàs de la planificació urbanística  actualment en vigor en aquest territori (Pla Director Urbanístic del 2009), fracàs reconegut pels propis responsables de la seva redacció,  la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena va demanar el 2017 que es modifiqués parcialment amb un Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica. Aquest pla s’està redactant actualment.

La idea que sustenta tot el pla és que l’única manera de crear llocs de treball és oferir quantitats ingents de sòl industrial perquè vinguin empreses de fora a ocupar parcel·les de gran extensió. Per això el document d’avanç del PDUAECO proposava inicialment crear entre 400 i 600 hectàrees de sòl industrial repartides en tres polígons.

Malgrat que els tràmits s’han fet en època de pandèmia i amb un procés participatiu molt insuficient, el pla ha provocat una forta oposició als municipis afectats. Un resultat d’aquesta oposició és que l’ajuntament de Vilanova del Camí va demanar que no es construís el polígon previst inicialment al seu terme municipal. D’altra banda, l’ajuntament de Jorba governat per ERC va convocar una consulta popular per saber si els veïns estaven d’acord que es construís un polígon al poble. La consulta es va celebrar el 24 d’octubre passat amb una participació del 63,31% del cens i el resultat va ser molt clar: un 84,52% de vots van ser contra el projecte de polígon.

El passat 20 de desembre, representants de quatre organitzacions contràries al PDUAECO ens vam reunir tres amb càrrecs del Departament de Polítiques Digitals i Territori: Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat, Antoni Massegú, director de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i Josep Armengol, subdirector general d’Actuacions Urbanístiques, per exposar-los els nostres arguments i saber quina era la situació després de la consulta de Jorba. Els responsables del pla ens van dir que la redacció tirava endavant amb el polígon de Jorba inclòs malgrat el resultat de la consulta perquè sis dels set alcaldes de la Conca d’Òdena els ho havien demanat. Entre aquests alcaldes hi ha el de Jorba, que després de la consulta va votar favorablement, junt amb tota la corporació  municipal, a una moció que demanava que el Departament de Territori en tingués en compte els resultats.

Com és natural, l’actitud tan hipòcrita i tan poc respectuosa amb la voluntat popular d’aquests alcaldes mina la confiança de la població de la Conca d’Òdena en els seus representants polítics i provocarà encara més oposició al pla.

Amb aquesta carta el volíem posar en antecedents i demanar una breu entrevista amb vostè per explicar-li millor una situació que creiem que no és bona per a la qualitat democràtica del país.

Atentament,

PER LA CONCA

JORBA REFLEXIONA

COL·LECTIU VEÏNS DE L’ESPELT

SALVEM CAN TITÓ

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*