Inici Destacats Entitats de la Conca d’Òdena acusen Generalitat i alcaldes de no respectar...

Entitats de la Conca d’Òdena acusen Generalitat i alcaldes de no respectar el resultat de la consulta de Jorba sobre sòl industrial

COMPARTIR

El passat 20 de desembre, representants de Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Can Titó i l’Associació de Veïns de l’Espelt es van reunir amb Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat, Antoni Massegú, director de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i Josep Armengol, subdirector general d’Actuacions Urbanístiques. L’objectiu de la reunió (que feia cinc mesos que estava sol·licitada) era reclamar als responsables polítics de la Generalitat que impulsen el PDUAECO (el pla supramunicipal que s’està redactant per crear nou sòl industrial a la Conca d’Òdena) que tinguessin en compte les veus contràries al pla.

Per una banda, Josep Armengol, responsable tècnic del pla, va confirmar que ja havien hagut de retirar els possibles polígons a Can Titó i a Can Morera després de la negativa dels respectius ajuntaments i moviments ciutadans.

Les entitats assenyalen que ara la Generalitat continua redactant un pla que afecta, en principi, dues zones. Pel que fa a la zona de Cal Blasi, situada gairebé tota al terme de Jorba, el passat 24 d’octubre l’ajuntament d’aquest municipi va convocar una consulta per saber si els veïns del poble eren favorables al polígon projectat. La resposta va ser un no aclaparador (gairebé el 85%). Des d’aleshores, la Generalitat encara no s’havia manifestat sobre com actuaria davant d’aquesta negativa. Va ser en aquesta reunió que Isidre Gavín, com a polític responsable del pla, «va reconèixer que el polígon de Jorba continua en el pla que s’està redactant», segons un comunicat de les entitats contràries a noves zones de sòl industrial. Per justificar-ho va afirmar que «era un projecte de país i va dir que eren conscients que no podia agradar a tothom, però que sis dels set alcaldes de la Conca els havien demanat de seguir endavant. Només una alcaldessa no va fer aquesta petició», segons el mateix comunicat.

Els alcaldes de la Conca «actuen contra la voluntat popular»

Les entitats Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Can Titó i l’Associació de Veïns de l’Espelt constaten, «que aquests alcaldes consideren que poden actuar contra l’opinió d’una majoria claríssima de veïns i que al departament que dirigeix el vicepresident Puigneró això li sembla bé. També hem constatat la hipocresia de l’ajuntament de Jorba, que va aprovar una moció per reclamar a la Generalitat que tingués en compte els resultats de la consulta, però que, alhora, demana junt amb els altres alcaldes que el polígon continuï a la planificació». El comunicat de les plataformes lamenta que «els alcaldes que demanen que es continuïn planificant actuen a consciència contra la voluntat popular, cosa que tard o d’hora els passarà factura».

L’altra zona afectada és a l’aeròdrom d’Òdena, però el mapa detallat de l’afectació encara no s’ha fet públic i els representants de les entitats asseguren que «no ens el van mostrar amb l’argument que estava en la fase de redacció. Els veïns d’Òdena no el coneixen. Josep Armengol va puntualitzar que l’extensió total de la versió actual passava de les 200 hectàrees».

En la part final de la reunió les entitats vam esbossar algunes de les necessitats de la Conca d’Òdena que consideren que no s’aborden ni amb la planificació vigent ni el pla que estan redactant. Els mateixos responsables del pla van reconèixer que el pla director vigent a la Conca d’Òdena (redactat per la mateixa Generalitat), estava mal fet i que, per tant, les seves previsions no es complirien mai. El pla que redacten tampoc incorpora els nous parcs eòlics i solars ni les línies de molta alta tensió que ja estan sortint a exposició pública. Van admetre «que era cert, però que allò era cosa d’un altre departament», segons les plataformes.

Després d’aquesta reunió, els moviments ciutadans reconeixen que «la nostra confiança que la Generalitat sigui capaç de planificar el territori de la Conca d’Òdena segons les necessitats que tenim per afrontar el futur és nul·la». Per això les entitats contràries al PDUAECO continuaran la lluita «en tots els àmbits on calgui per tal d’aconseguir que es retiri el pla i es faci una nova planificació més adequada».

3 COMENTARIS

  1. I no direm res, no.
    Estem combregant amb rodes de molí. Cada dia de manera més bèstia se’ns fa evident la irracionalitat de tot plegat. S’ha perdut el sentit comú. I ens DEIXEM dirigir per una colla d’ineptes interessats, que no tenen en compte per res al poble, al qual suposadament serveixen.

  2. Aqui hay intereses ocultos en construir el dichoso poligono.
    Tal vez… no se… sean los politicos igualadinos… y estos como tienen «enchufe» en la generalitat… pues creo que la cosa esta chunga.
    Basta ya de bailar en la conca al son que dictan los de Igualads!!!!

FER UN COMENTARI

*