Inici Societat Les entitats ambientals exigeixen l’aturada de la construcció del pàrquing a l’hort...

Les entitats ambientals exigeixen l’aturada de la construcció del pàrquing a l’hort de l’Asil d’Igualada

COMPARTIR

Les entitats Per la Conca, Igualada pel Clima, Associació Naturalment de l’Anoia, Preservem l’Anoia, Amics del Rec i Eixarcolant s’oposen al projecte de zona blanca d’aparcament que preveu el govern d’Igualada als horts de l’Asil del Sant Crist.

Les entitats acusen el govern d’anar “en contra del compromís de la ciutat amb l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya i demostrant que no té cap sensibilitat pel gran valor simbòlic que representa un dels darrers horts d’una ciutat que va néixer al voltant dels horts del Rec”.

Per als col·lectius contraris a la mesura, “la mobilitat a les ciutats juga un paper clau per a fer front a l’emergència climàtica”, especialment en un moment en el que “ja veiem els efectes del canvi climàtic, el sistema agroalimentari trontolla, escassegen les primeres matèries i desconeixem l’origen dels aliments”.

L’últim informe del IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic) adverteix que el canvi climàtic ja està afectant perillosament la natura i la vida de la gent, i que es necessari prendre accions urgentment per a adapatar-nos-hi. L’informe emfatitza també el paper clau de les ciutats i com cal potenciar els sistemes de transport sostenibles que connecten zones urbanes i rurals. Igualment la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura), recomana que per a mitigar el canvi climàtic en ciutats mediterrànies s’ha de promoure ciutats sostenibles i saludables, canviant el model de mobilitat i alliberant nous espais públics per a usos com ara corredors verds, horts comunitaris, activitats socials i culturals, lleure, educació ambiental, etc.

A més, les entitats ambientalistes del territori assenyalen que la contaminació de l’aire a les ciutats pot empitjorar la salut i causar morts prematures a les persones, degut a la contaminació per partícules fines, òxids de nitrògen o (indirectament) l’ozó, causant més de 310.000 morts prematures a l’any a Europa.

Les entitats lamenten que “el govern igualadí aposta, amb un pressupost desorbitat de 333.000€, per destrossar la poca natura de la ciutat i omplir-la tota de formigó i asfalt per continuar fomentant l’ús del cotxe, anant en contra del propi compromís de la ciutat amb l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya”, que preveu la creació d’una zona de baixes emissions a Igualada abans d’acabar el 2025. Aquest acord compromet l’Ajuntament d’Igualada: “els signants s’han compromès a reduir, com a mínim, un 15% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM) generades l’any 2025”. Per tant, les entitats critiquen que el govern igualadí vagi “en la direcció contrària del que indiquen els compromisos internacionals, i ara els del Govern Català també”.

Per als col·lectius, “la mobilitat a Igualada és un problema cronificat, el cotxe és el rei, les persones vianants i els ciclistes els perdedors, es demostra amb l’increment d’accidents a la ciutat, un model que agreuja el canvi climàtic i la inseguretat ciutadana. Les entitats ambientals, hem comptat 14 zones blanques i taronges a Igualada amb quasi 1.000 places per als cotxes, llocs on hi predomina l’asfalt i on a l’estiu la temperatura s’enfila per sobre dels 50ºC”.

Les entitats ambientals volen “accions valentes per tenir una ciutat sostenible i saludable, amb un canvi en la mobilitat i crear nous espais d’ús públic com a horts comunitaris, corredors verds per a realitzar-hi activitats socials, culturals, de lleure, espais pels joves, educació ambiental… i no la destrucció d’un pulmó verd al cor de la ciutat. Allà on el govern igualadí hi veu un solar en desús, nosaltres hi veiem un refugi de biodiversitat, sobirania alimentària, arbres fruiters, un ús social, un dipòsit d’oxigen i de carboni, un espai amb cants d’ocells i un futur per als nostres infants”.

Així, segons la postura de les entitats, “mentre l’hort Caputxins, proveeix de verdures a unes 14 persones, l’hort de l’asil passarà a ser un forn d’escalfament, produir CO2, fums i fer d’Igualada una ciutat encara més grisa i amb més malalties respiratòries”.

Per això exigeixen al govern igualadí “l’aturada immediata del projecte de zona blanca a l’Hort de l’Asil, polítiques valentes per una bona mobilitat en context de transició energètica i una interlocució urgent amb les entitats ambientals per a dinamitzar l’hort i que tingui funció social i ambiental. La inacció ambiental dels governs és un delicte contra les futures generacions que es jutjarà degudament, com està passant a França”.

 

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. El cambio climático por desgracia es imparable ya no lo vamos a parar ni por un huerto o mil huertos. La sociedad de consumismo esa creo que tampoco se puede cambiar,en una ciudad donde hay mas coches que habitantes me da la impresión que vamos abocados al desastre.

    • Estàs completament equivocat. Un altre tema es que el govern de la ciutat desoirà el clam de la ciutadania i farà com sempre el que voldrà. Sor que nomes falten 13 mesos per les eleccions municipals.

FER UN COMENTARI

*