El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat aquest dilluns a Igualada un pla per ajudar els ajuntaments petits i mitjans de l’Estat. L’ambiciós pla vol dotar de recursos les administracions locals amb 5.000 milions d’euros que s’aconseguirien a través de la creació d’un fons de compensació de l’IVA que paguen els ajuntaments, la dotació d’una partida extraordinària als pressupostos i la negociació de fons europeus.
Des de la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, el líder de la confluència d’esquerres ha avançat que el pla s’adequaria a les característiques de cada ciutat, però incloent com a trets comuns «un programa de cohesió social i urbana, la vertebració dels teixits urbans i la dotació als serveis socials bàsics». Per a la distribució dels fons, Domènech ha explicat que al criteri de població s’hi afegirien els indicadors de renda, atur o pobresa energètica, entre d’altres.
El cap de llista d’En Comú Podem ha destacat que els ajuntaments “han estat els primers en fer front a les urgències socials” dels ciutadans, alhora que “han rebut les agressions més fortes en termes competencials”, en referència a la llei d’estabilitat pressupostària i “la intervenció directa” amb la LRSAL, la llei de racionalització de l’administració local. Xavier Domènech ha explicat que aquest pla és una solució transitòria, perquè l’objectiu de la confluència és debatre al Congrés dels Diputats noves lleis de bases de Règim Local i d’Hisenda Local. Per al candidat, “el municipalisme ha estat el gran oblidat de les onades descentralitzadores” de l’Estat cap a les autonomies i defensa la seva refundació, especialment en l’àmbit de les competències i els recursos.
Més competències per a les ciutats mitjanes
Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB, ha acompanyat Domènech i ha reiterat la idea del centralisme de l’administració. Només el 13% dels recursos de l’Estat estan en mans dels ajuntaments, quan en el cas de Finlàndia és del 52%, ha dit Subirats. El catedràtic ha posat com a exemple el nou paper que poden jugar les ciutats mitjanes, com és el cas d’Igualada. Amb prop de 40.000 habitants “és una mida perfecta perquè comenci a tenir competències més significatives en matèria educativa o sanitària”. En aquest sentit, Subirats ha posat com a exemple els consorcis entre el govern d’Ada Colau a Barcelona i la Generalitat per a la gestió de salut i ensenyament. El resultat, per a Subirats, és que “acaba funcionant millor aquesta lògica de concertació que no pas estigui en mans d’una estructura centralitzada”.
Defensa d’un pacte «a la barcelonina»
El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, confia que després del 26-J les confluències d’esquerra d’arreu de l’Estat encapçalaran el canvi a la Moncloa. Una operació per a la qual tenen clar que necessitaran del suport del PSOE, malgrat l’oposició frontal de la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz. «Si el PSOE segueix la política que marca Susana Díaz, se’n va al suïcidi polític», ha dit Domènech. En Comú Podem aposta per un pacte «a la barcelonina», amb el PSOE com a suport minoritari en un govern d’esquerres i Domènech ha apuntat que, probablement, la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, sigui l’única dirigent socialista que estigui disposada a donar-hi suport. El candidat d’En Comú Podem ha valorat “satisfactòriament l’aposta de Meritxell Batet, perquè és la nostra proposta».
La carta de Rajoy
Xavier Domènech també ha fet referència a l’anunci que el president en funcions Mariano Rajoy enviarà una carta individualitzada a tots els ciutadans de l’Estat. El cap de llista de la confluència d’esquerres considera que no solucionarà res, perquè “només han tingut una política repressiva i recentralitzadora amb Catalunya i han negat les aspiracions dels catalans des de fa anys”. Domènech ha afegit que la millor notícia que podrien rebre els catalans seria que Mariano Rajoy els enviés una carta com a expresident del govern espanyol i no pas com a president en funcions.