Inici Destacats Empreses químiques de l’Anoia impulsen el primer codi ètic del sector a...

Empreses químiques de l’Anoia impulsen el primer codi ètic del sector a Catalunya

COMPARTIR

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha capitanejat el primer codi ètic del sector químic a Catalunya. El tractat, que compta amb la complicitat de les empreses de la comarca associades, busca mostrar el compromís del col·lectiu pel que fa al respecte al medi ambient i al compliment de les normatives, entre altres aspectes. Només a l’Anoia, hi ha prop de 35 empreses del sector. “Volem demostrar que les coses ben fetes no són perilloses, però que cal que ens comprometem a fer-les bé”, ha justificat Joan Mateu, membre del grup tractor de la UEA Quimica, tot remarcant que aquesta sinergia vol trencar amb els estereotips i millorar la imatge d’aquesta indústria.

Des de la UEA, el portaveu de la secció Química, Xavier Bustos, ha recordat el pes que té el sector a Catalunya, amb prop de 1.300 empreses i que en l’actualitat “és el que lidera les exportacions”. Per aquesta raó, ha insistit en la importància del fet que l’Anoia hagi estat “pionera” en impulsar una guia de bones pràctiques i que, alhora, suposa una important “sinergia” entre les diferents empreses del sector fins ara mai vista.

El codi ètic busca realçar el compromís de les empreses en diferents àmbits que van des del respecte el medi ambient, com seria un ús racional dels recursos o minimitzar l’impacte mediambiental, al compliment de les normatives.

Respecte a la legislació vigent

Un dels compromisos més importants és el del respecte a la normativa vigent, una pràctica que, segons han reconegut les mateixes empreses, no sempre és fàcil, ja que es tracta “d’un sector molt regulat”, ha dit l’empresària Natàlia Esquerra. No obstant això, han insistit en el fet que s’està vetllant especialment per la prevenció de riscos i que cada vegada hi ha més controls al respecte.

Un exemple d’aquest compromís, ha explicat l’empresari Jordi Pijoan, és la millora dels protocols que s’estan realitzant, mà a mà amb els Bombers, de cada empresa química. Després de l’episodi del núvol tòxic de 2015 i conscients que els plans d’emergència “eren massa feixucs i poc operatius”, s’estan elaborant diferents Fitxes Operatives sobre Elements de Risc (FOER) per tenir una radiografia exacta de cada empresa el que, sens dubte, “ens dona a tots molta més tranquil·litat”. A hores d’ara ja s’han elaborat les fitxes de les empreses de major risc i, la intenció, és arribar a les 35 químiques existents a l’Anoia.

Pocs casos però greus

Bustos ha volgut remarcar que, des del mateix sector químic, “pequem i sempre ens posem en el pitjor escenari”, ha dit, tot remarcant que “cada dia es mouen molts quilos de productes i mai passa res”. Per aquesta raó, ha insistit en el fet que el tractat el que busca és “donar una visió optimista” i, posar les bases per “minimitzar possibles danys”.

Gemma Aleman / ACN

FER UN COMENTARI

*