L’Associació d’Empreses del polígon industrial Les Comes d’Igualada (AEPIC) ha rebut una subvenció de més de 600.000 euros dels fons Next Generation per posar en marxa una comunitat energètica empresarial. El projecte té un cost global d’1,3 MEUR i consistirà en instal·lar plaques solars a quatre teulades de les empreses sòcies. En total, preveuen produir 810 KW anuals, dels quals se cedirà de manera gratuïta 20 KW a una vintena de consumidors vulnerables de la zona. El president de l’AEPIC, Joan Mateu, ha explicat que les empreses estalviaran de mitjana gairebé 200.000 euros en consum elèctric. Mateu ha celebrat que la d’Igualada serà la primera comunitat energètica empresarial de l’Estat en posar-se en funcionament.
La nova comunitat energètica del polígon de les Comes d’Igualada no suposarà només la instal·lació de plaques a les teulades, sinó que també es preveu la creació d’un punt de recàrrega ràpid d’accés al públic; diversos punts de recàrrega d’accés privat i l’adquisició d’un vehicle elèctric compartit entre la desena de socis de la cooperativa. De fet, el president de l’AEPIC, Joan Mateu, ha dit que la cooperativa està oberta a l’entrada de nous socis, ja que el polígon compta amb unes 400 empreses establertes.
Mateu ha explicat que la idea del projecte va néixer l’any 2022 després de fer un estudi sobre les possibilitats de l’autoconsum d’energia al polígon. «Ens vam adonar que hi havia moltes empreses que volien fomentar l’autoconsum però que no tenien, per exemple, prou superfície per posar plaques a les seves teulades. I, en canvi, n’hi havia d’altres que sí que tenien la superfície suficient però consumien poca energia», exposa Mateu. Per això, de la mà de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, van decidir fer el pas de constituir una comunitat energètica a finals de l’any 2022.
Durant un any han estat buscant fons per poder finançar el projecte i, finalment, han rebut una subvenció de 616.000 euros dels fons europeus Next Generation. Aquests diners suposen el 60% del cost total del projecte i, la resta, ha exposat Mateu, es finançarà amb fons propis. «Segurament ens haurem d’endeutar, però ja hi ha entitats financeres que hi estan interessades perquè calculem que en un termini de 4 anys ja tindrem un retorn de la inversió», ha exposat.
Comercial Godó és una de les deu empreses que ha decidit sumar-se a la iniciativa. Un dels seus responsables, Xavier Bustos, ha explicat que quan es va començar a parlar del projecte va coincidir amb el «pic del preu de l’energia» i «havies de buscar solucions imaginatives o alternatives» per poder pagar les factures. Davant d’això, explica Bustos, «vam pensar que l’única possibilitat a dia d’avui és intentar abaratir costos i aconseguir una energia més econòmica que provingui de fonts renovables». Bustos també creu que el fet de ser una cooperativa i repartir els costos entre els diferents socis és un fet «positiu».
Un projecte amb component social
A banda de l’estalvi que tindran les empreses sòcies -que calculen que serà d’uns 200.000 euros-, el projecte també té una vessant social. I és que es destinaran 20 KW de l’energia que generin les plaques solars a famílies vulnerables de la zona. De fet, l’associació ha signat un conveni amb l’Ajuntament d’Igualada perquè busqui una vintena de famílies que puguin rebre aquests ajuts. Hauran de ser famílies o persones que visquin als entorns del polígon, ja que la llei diu que l’energia s’ha de distribuir dins d’un radi de 2 quilòmetres màxim del lloc on es generi l’energia.
Mar Martí / ACN