Inici Destacats Empreses de l’Anoia es troben per encarar la revolució 4.0

Empreses de l’Anoia es troben per encarar la revolució 4.0

COMPARTIR

L’actual transformació empresarial que es divisa és immediata i afecta a tots els sectors empresarials. Aquest gran canvi ve marcat per dos eixos molt destacats: la transformació digital i l’economia circular.

A partir d’aquest horitzó que es divisa, la Unió Empresarial de l’Anoia ha celebrat un fòrum empresarial, seguint l’objectiu principal de l’entitat com ho és la d’acompanyar a les empreses de la comarca, i sobretot, davant aquest nou paradigma per així avaluar i fer una diagnosi sobre la situació del nostre territori en matèria de transformació digital. En aquesta jornada hi ha participat empreses de la comarca de sectorials molt diverses per intercanviar opinions, reflexions i inquietuds al respecte.

La sessió ha girat entorn la ponència de l’expert en transformació digital, l’enginyer industrial elèctric Francesc Sabaté, qui ha realitzat una intervenció sobre com aprofitar la transformació digital per millorar l’empresa. La intervenció de Sabaté va donar pas a un debat fructífer i on s’hi van abordar preocupacions, iniciatives i qüestions relacionades en digitalització i indústria 4.0. L’objectiu d’aquesta trobada ha estat recollir dades i informació per conèixer l’estat de les empreses enfront la transformació digital, les eines i canvis que ja apliquen, així com la seva visió de l’empresa 4.0, així com afrontar aquest nou paradigma.

La sessió va comptar amb l’assistència d’una quinzena d’empreses de la comarca de diversos sectors: el químic, el metall, la pell, el tèxtil i serveis. Les empreses anoienques van coincidir sobre la complexitat dels conceptes, la importància de la relació màquina-persona i la necessitat de comptar amb experts que ajudin a integrar la tecnologia a l’empresa, sigui quin sigui el seu sector.

Però també va quedar latent que la formació, davant aquesta transformació, hi tindrà un paper crucial i elemental.

Fòrums empresarials

Treballar per a les empreses i el territori és un dels principals objectius de la Unió Empresarial de l’Anoia. Per assolir-ho, una de les línies de treball que segueix l’entitat són les trobades empresarials que permeten conèixer de primera mà les necessitats i les preocupacions dels empresaris de diversos sectors de la comarca.

En aquest sentit, amb l’objectiu de seguir aquesta línia d’acció i davant la transformació empresarial, la Unió Empresarial de l’Anoia ha organitzat diversos fòrums territorials per conèixer de ben a prop quina és la situació de la comarca en matèria de transformació digital i d’adopció d’economia circular. Al primer fòrum -celebrat el mes de novembre- es va comptar amb l’assistència d’experts i enginyers industrials i al segon -realitzat el mes de desembre- es va comptar amb la presència d’agents territorials i d’empreses facilitadores a aquest canvi. En totes dues sessions s’hi van recollir informació sobre quina és la situació de la comarca davant aquest nou paradigma.

Les empreses participants en aquestes trobades han coincidit a valorar molt positivament l’activitat, ja que els ha permès conèixer empreses de la comarca, fer pinya com a sector i com a territori.

Al març, les conclusions

El proper 27 de març, la Unió Empresarial de l’Anoia celebrarà el III Fòrum Empresarial de l’Anoia, i s’hi presentaran les conclusions recollides en totes les trobades sectorials, territorials i empresarials celebrades en el decurs dels anys 2018 i 2019. Conèixer bé les necessitats, problemàtiques i reptes de futur del territori ens donarà com a resultat els principals eixos estratègics que han de permetre millorar la competivitat de les nostres empreses i ens permetrà disposar d’unes conclusions i idees de futur, sense obviar que tothom -ciutadania, agents, empreses, entorn i administracions- hi tenim una responsabilitat.

La UEA organitza un seminari sobre la transformació 4.0 al sector del metall, de la mà d’EURECAT

El metall, en el marc de la indústria anoienca, és un dels principals motors econòmics de l’Anoia, format per tres centes empreses. La importància de les empreses metal·lúrgiques dins el territori fa que la Unió Empresarial de l’Anoia treballi a nivell sectorial exclusivament per aquestes empreses, així com a la vegada, treballa i defensa les necessitats des les empreses del metall de la comarca.

En aquesta línia i gràcies a l’aposta conjunta de la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena i la Unió Empresarial de l’Anoia s’organitza aquest seminari en format pràctic que permetrà a l’empresa adquirir coneixements, posar en context i analitzar les tendències de la transformació digital. L’objectiu d’aquesta sessió és el d’oferir una visió específica que servirà perquè les empreses puguin començar a plantejar i aprofundir en estratègies i idees orientades cap al seu creixement, traient el màxim profit de les tecnologies digitals.

El primer seminari, que es realitzarà el proper dia 30 de gener, comptarà amb la ponència de Joan L. Mas Albaigès, director de Divisió de Tecnologies Digitals d’EURECAT i el programa constarà de com afecta la transformació digital de la fabricació, quines tecnologies de fabricació i optimització de processos existeixen, i com s’organitza l’empresa digital i com gestionar el talent.

Cadascuna de les sessions està valorada en 60€, però és gratuïta per a les empreses implicades amb el projecte del ReinMET. Les places són limitades que s’assignaran per rigorós ordre d’inscripció, a través del correu electrònic anna@uea.cat – www.uea.cat o al 93 805 22 92.

FER UN COMENTARI

*