Inici Societat Els treballs agrícoles que van provocar el foc estaven permesos

Els treballs agrícoles que van provocar el foc estaven permesos

COMPARTIR

[Img #23910]Els Agents Rurals han mostrat aquest dilluns la ‘zona zero’ de l’incendi que afecta ja més de 1.200 hectàrees a l’Anoia i al Bages. Es tracta d’un camp de blat envoltat per dues franges de bosc on el propietari de la finca de Can Rossinyol, de 59 anys, feia diumenge tasques agrícoles amb una picadora de palla. Aquest veí d’Òdena ha estat imputat per un presumpte delicte d’incendi forestal. Els Agents Rurals, però, han reconegut que aquesta pràctica agrícola estava permesa amb el pla Alfa que hi havia activat diumenge [Img #23911]a la zona, que era el 2. Només en la fase 3, de perill extrem, estan prohibides totes les pràctiques al camp. De fet, la zona de l’incendi i el seu entorn es troben actualment en fase 3, motiu pel qual també hi ha restriccions d’accés a Montserrat.

 

[Img #23912]A la zona s’identifiquen amb marques els llocs on la màquina va tocar amb pedres, el que hauria provocat el foc donada l’alta temperatura, baixa humitat i vent sec. Aquestes friccions es van produir al marge inferior del camp de blat, on hi ha més desnivell per a la operació de la picadora. L’alta temperatura del ferro arriba a cremar la palla que hi ha enganxada a les pedres, com han explicat els Agents Rurals sobre el terreny.

 

Les espurnes van calar foc molt ràpidament i ho van fer en tres direccions diferents, el que explica que l’incendi es dividís finalment en dos fronts, el del Bruc i el de Sant Salvador de Guardiola. Així ho ha explicat Jaume Torralba, cap d’àrea de la Catalunya Central dels Agents Rurals.

 

Els Agents Rurals han arribat a acotar aquest punt com l’inici del foc. Els indicadors de direcció a les zones forestals pròximes mostren una gran virulència, donat que el foc passa molt ràpid pels boscos del costat, sense cremar els arbres completament. En pocs minuts, l’incendi va recórrer més d’un quilòmetre, el que ja va complicar l’extinció.

 

 

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*