Inici Societat Els psicòlegs clínics alerten que estan desbordats per l’augment de trastorns mentals...

Els psicòlegs clínics alerten que estan desbordats per l’augment de trastorns mentals per la crisi

COMPARTIR

Els psicòlegs clínics han denunciat que estan “desbordats” per l’augment de trastorns mentals per la crisi. En el marc de la XIII Jornada de l’Associació Nacional de Psicòlegs i Residents i la I de l’Associació Nacional de Psicòlegs i Residents (ANPIR) que se celebra a Barcelona, han alertat que la ràtio d’aquests especialistes no arriba als 4,5 per cada 100.000 habitants a l’Estat espanyol, “molt lluny” dels 18 de la mitjana europea i dels més de 50 de països com Alemanya o Noruega. Segons un informe del Senat del 2010, hi ha una carència de fins a 7.200 psicòlegs clínics. Els especialistes denuncien hi ha una sobrecàrrega a la primària per l’augment de casos d’ansietat i depressió per la crisi.

ANPIR ha recomanat la incorporació progressiva de psicòlegs clínics sobretot en hi ha més dèficit, com els Centres d’Atenció Primària (CAP), les unitat d’oncologia i de dolor i els programes de trastorn mental sever.

D’altra banda, també consideren que actualment els trastorns mentals es medicalitzen en excés amb tractament farmacològic. L’associació defensa que seria “més efectiu i fins i tot més barat pel sistema abordar els problemes de salut mental des d’una perspectiva conjunta que combini el tractament mèdic amb les intervencions psicològiques”.

Per això, han criticat que les retallades empitjoren la qualitat de l’assistència i posen en perill l’Estat del Benestar i afegeixen que la contractació per part del Sistema Nacional de Salut de psicòlegs no especialistes “que no compten amb formació sanitària posa en risc la salut dels pacients”. Per això, ANPIR convida les administracions públiques a vetllar per la qualitat en la prestació dels serveis d’atenció psicològica especialitzada i a posar fi a “situacions irregulars” que repercuteixen negativament en l’atenció dels pacients.

Segons aquesta organització, el dèficit de psicòlegs clínics a l’Estat espanyol té el seu origen en que les places que s’ofereixen cada any són insuficients per cobrir les necessitats d’assistència psicològica. Ha recordat que la darrera convocatòria del Ministeri de Sanitat va ser de 128 places per a tot el territori estatal i per cada plaça es van presentar uns 30 candidats, la ràtio més elevada entre totes les especialitats sanitàries.

Durant la jornada s’ha insistit en els nombrosos indicadors d’empitjorament de la salut mental des que es va iniciar la crisi, com l’augment dels casos de depressió o dels suïcidis. Han afegit que poder oferir tractament psicològic disminueix la necessitat de psicofàrmacs, evita cronificar trastorns, impedeix el col·lapse dels serveis d’atenció primària i redueix les baixes laborals.

Segons els especialistes el futur passa per “donar la paraula” als pacients i han mostrat com a exemple el programa del Regne Unit ‘Time to talk’, que té per objectiu facilitar l’accés a la població als serveis de psicologia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*