Inici Societat Els Prats de Rei busca l’ajuda de les administracions per no haver...

Els Prats de Rei busca l’ajuda de les administracions per no haver de tapar les restes de ‘Sikarra’

COMPARTIR

[Img #10895]Després de restar ocultes al subsòl dels Prats de Rei durant prop de 3.000 anys, les troballes arqueològiques que es van fer la passada primavera –un tram de muralla ibèrica i el seu fossat, que daten dels segles VI-VII a.C– busquen una solució a contrarellotge per tal que no s’acabin enterrant novament. L’arribada de climatologia adversa i la perpetuació en el temps de les restes a l’aire lliure juguen en contra de la correcta conservació d’aquest patrimoni, l’estudi del qual va posar de manifest el domini de l’antiga Sikarra sobre la Catalunya Central durant l’època dels íbers.

Des de l’Ajuntament dels Prats de Rei es van iniciar contactes amb diferents administracions per tal de buscar el suport econòmic per a la museïtzació de les restes. Segons ha pogut saber infoanoia.cat, a principis del mes d’octubre es va fer una reunió amb tots els agents i administracions implicats per tal de trobar una solució per a la conservació de les restes. A la trobada hi van assistir representants municipals, del patronat que gestiona el museu, de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i del Bisbat de Vic, que és el propietari de la plaça on van aparèixer les restes.

Segons han explicat fonts municipals, la postura comuna és que cal trobar una solució de forma urgent però que alhora garanteixi una museïtzació digna de les restes. El Bisbat només ha posat com a condició que es garanteixi l’accés al temple que hi ha a la plaça i que la solució proposada sigui adeqüada considerant la seva localització. La Generalitat hauria adduït motius pressupostaris per declinar qualsevol possibilitat d’intervenció a les restes, mentre la Diputació de Barcelona es va acabar oferint per elaborar el projecte de museïtzació. Precisament, en unes setmanes està previst que aquest ens faci entrega a l’Ajuntament dels Prats de Rei d’una primera valoració sobre les possibilitats de museïtzar les restes.

El passat dijous, un seguit de representants d’entitats integrades dins la Xarxa Sikarra es van reunir als Prats de Rei amb diversos polítics per donar-los a conèixer el jaciment de Sikarra i tractar de cercar una solució que n’eviti el soterrament. Membres del Fòrum l’Espitllera, la Fundació Jordi Cases i Llebot, l’Associació Cultural Baixa Segarra o de l’amfitriona Associació Cultural i Recreativa Sigarra s’han entrevistat amb Francesc Duocastella, alcalde dels Prats de Rei, Ramon Royes, Paer en Cap de Cervera i Sara Vilà, Diputada al Parlament de Catalunya, així com amb la directora del Museu Comarcal de la Segarra, Carme Bergés, a les instal•lacions del museu municipal de Prats. L’ajuntament, que dóna suport a la campanya, assegura que està en contacte amb les diferents administracions per tal d’evitar que s’hagin d’acabar tapant les restes.

Iniciativa porta la problemàtica al Parlament de Catalunya

[Img #10896]Després de la visita al jaciment el passat dijous, la diputada d’ICV-EUiA Sara Vila ha dit que “el greuge territorial és, més que evident, flagrant. Es vol enterrar patrimoni d’alt valor sota l’asfalt, desatenent la crida que arriba des de la societat civil, que, igual que va passar en un tema mediambiental com el Fracking, demostra més consciència que l’administració en una qüestió com la protecció del patrimoni cultural”.

ICV exigeix al Govern que escolti la Campanya #SalvemSikarra endegada  per evitar que el jaciment de Prats de Rei sigui colgat i perquè s’impulsi la correcta preservació i museïtzació i l’accessibilitat. Vilà remarca “La troballa del jaciment de Sikarra ha demostrat que hi ha una arqueologia social i participativa que va molt més enllà de la falta d’interès d’una administració. Mentre la ciutadania s’empodera, posa en valor el seu propi passat, i permet al territori recuperar la dignitat, la Generalitat dóna l’esquena”.

Per als ecosocialistes no resulta vàlida la resposta que citen del Departament de Cultura, qui  argumenta que les restes no reuneixen condicions de museïtzació. “Museïtzar les restes és del tot viable econòmicament, i a banda de preservar la memòria històrica, repercutiria de forma molt positiva en els àmbits econòmic, turístic i educatiu pel potencial que atresora la troballa. No podem enterrar una part important de les nostres arrels” ha afegit Vilà. Per tot plegat, i donada la urgència de la situació, ICV fa una crida al govern de la Generalitat i de l’estat per a que el projecte arqueològic de Sikarra estigui inclòs en l’1% cultural de les dues administracions. La formació ecosocialista ha formulat les següents qüestions al Parlament de Catalunya:
                   
Quina és la intenció del Departament respecte la continuïtat de les excavacions així com la protecció i estudi dels jaciments trobats?
 
Quina és l’opinió del Departament sobre la possibilitat de realitzar un projecte de interpretació, projecció i/o museïtzació dels jaciment?
 
Quines accions immediates i a llarg termini pensa dur a terme el Departament en relació a la troballa?
 
Ha iniciat el Departament contactes amb l’ajuntament i la diputació de Barcelona per a la preservació o protecció del jaciment i la seva interpretació?
 
Ha entrat el Departament en contacte amb la Universitat de Lleida, responsable de les excavacions fins ara, en relació al jaciment?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*