Inici Festes Els pastissers preveuen vendre les mateixes coques de Sant Joan, però més...

Els pastissers preveuen vendre les mateixes coques de Sant Joan, però més petites

COMPARTIR

[Img #8195]Els pastissers catalans preveuen vendre 1.600.000 coques de Sant Joan. Un cop més però hauran de ser més petites, segons explica el president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, degut als efectes de la crisi. L’any passat ja van alertar que s’arribarien a fer coques de fins a 200 grams i aquest any han de repetir la fórmula. «Segur que se’n faran més de 300 grams que no pas de quilo», ha dit Turull. Per aquest motiu, tot i que esperen mantenir les vendes del 2012 la recaptació serà menor. Com ja és habitual, les que [Img #8196]tenen més sortida són les llardons, pinyons, fruita, crema o les farcides. Enguany la revetlla cau en diumenge i això pot afavorir els forns de llocs turístics.

De pinyons, de crema, de fruita o de llardons. Aquestes són les principals coques que els pastissers catalans ja estan preparant als seus obradors. La previsió és mantenir les vendes de l’any passat amb 1.600.000 unitats venudes, tot i que aquestes hauran de ser més petites perquè la crisi està fent que la gent cada cop [Img #8197]compri coques d’un tamany inferior al que fins ara era habitual. A l’àrea de Barcelona la previsió és de 900.000 unitats venudes.

Les coques tradicionals continuen imposant-se i un any més les de pinyons, llardons, fruita, crema i les farcides de trufa, nata i crema tornaran a ser les protagonistes. Tot i això, Turull ha explicat que cada pastisser fa «el seu invent» i que també es poden trobar de taronja, amb melindros o de poma. Una de les innovacions que assegura que més sortida està tenint és la coca de xocolata, ja sigui farcida, am xocolata a sobre o combinada amb crema.

Més vendes a llocs turístics

Una de les particularitats d’aquest any és que la revetlla cau en diumenge i el dia de Sant Joan és dilluns. Això farà que molta gent marxi cap a llocs turístics, especialment de platja, i segons Turull això «pot influir» en les vendes. Ha afegit que segurament hi haurà qui comprarà la coca dissabte a la seva pastisseria habitual abans de marxar però ha dit que «segurament les àrees d’esbarjo com la costa o la muntanya guanyaran vendes». «Sigui on sigui, que en comprin», ha afirmat.

El pastisser també ha volgut posar en valor la coca de pastisseria per damunt de la de grans superfícies, un altre factor que pot influir en les vendes, més encara tenint en compte la situació econòmica. Turull ha estat clar: «La qualitat que dóna el pastisser no la pot donar una gran superfície». Ha afegit que això és molt fàcil de comprovar perquè les coques de pastisseria no porten cap additiu per mantenir-les i «per sort s’assequen en un o dos dies», cosa que demostra que són acabades de fer i naturals.

D’altra banda, Turull ha explicat que la crisi està afectant especialment el dia a dia de les pastisseries però que la venda de productes de diada és el que més està aguantant perquè «la gent respon en dates especials». «No es concep una revetlla sense coca», ha remarcat. Ha assegurat que això respon a que Sant Joan, com altres diades, és una tradició molt arrelada al país.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*