Inici Festes Els Moixiganguers buscaran diumenge repetir la seva millor actuació

Els Moixiganguers buscaran diumenge repetir la seva millor actuació

COMPARTIR

[Img #24125]Aquest dilluns s’ha presentat a Igualada la diada de Sant Bartomeu de la Festa Major 2015. El 24 d’agost farà cent anys que a Igualada hi va actuar la Vella de Valls, i es calcula que anteriorment ja ho havien fet altres colles del camp de Tarragona, a banda de la Moixiganga d’Igualada. Per això en el seu vintè aniversari els Moixiganguers volen posar en valor la tradició castellera a la ciutat i el pes de la diada de Sant Bartomeu al calendari casteller en general; “Reivindicar la consciència que es fan castells en una [Img #24128]plaça històrica. Aquí s’hi han fet moixigangues des del 1881 i castells des del 1905; per tant estem en un lloc emblemàtic del món casteller malgrat que nosaltres haguem nascut fa vint anys”, ha dit el president dels Moixiganguers, Pep Valls.

 

[Img #24126]Representants de la Joves de Valls i dels Minyons de Terrassa han avançat les intencions que tenen de cara a diumenge i els reptes són de màxims. El cap de colla de la Joves de Valls, Jaume Galofré, ha assegurat que volen portar castells de nou: “Actuar a Igualada és l’herència del que hem anat sembrant, perquè fa prop de cent anys ja venia la colla Nova de Valls i quan arreu de Catalunya no se sabia què eren els castells a Igualada se’n feien i se’n parlava.” Amb aquests ingredients, ha dit, “ens plantegem una actuació de castells de nou”. Després de quatre anys seguits venint, “cada vegada estem agafant una relació més íntima amb la plaça i això fa créixer les ganes de portar bons castells a Igualada”. Pel que fa als Minyons, que tornaran de les vacances després d’un primer tram de temporada espectacular en què han descarregat el 5 de 9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de vuit, també intentaran portar els nou pisos a Igualada. Xavier Florensa ha detallat que “intentarem [Img #24129]castells de nou i castells de la gamma alta de vuit, segons com vagin els assajos.” El cap de colla dels Moixiganguers, Jordi Moreno, ha deixat clar el repte per la diada més important de la temporada: “Busquem repetir la millor actuació de la història dels Moixiganguers”, és a dir, la tripleta de vuit. “Per sort aquest any venim amb els deures mig fets abans de Festa Major, amb el tres i el quatre de vuit ja descarregats” i als morats els queda descarregar la torre de vuit amb folre. Per això han preparat tres assajos especials dimarts, [Img #24127]dimecres i dijous, de 21 h a 23 h a Cal Tabola (C/Sant Antoni de Baix, 106-108). El flamant regidor de cultura igualadí, Pere Camps, ha acompanyat els castellers a la roda de premsa en la seva primera Festa Major com a regidor. Camps ha recordat que “la d’Igualada sempre ha estat una plaça pionera on han vingut grans colles i ha posat en valor que quan va néixer, fa vint anys, la colla igualadina s’anomenés Moixiganguers, que és com es coneixen els castells a la ciutat”.

 

Cartell i samarreta per a l’ocasió

 

L’equip Quartada Estudi ha preparat un disseny especial per la diada, amb un cartell i una samarreta que té un missatge clar: un tres de nou amb folre vist des de dalt. “És una declaració d’intencions”, ha dit Pep Valls; “convidem la ciutat a donar-nos suport perquè algun dia això sigui possible”. La samarreta es podrà adquirir per la Festa Major i durant tot l’any durant les actuacions de la colla.

 

Que el dia 24 sigui festiu

 

A la roda de premsa el president dels Moixiganguers ha avançat també que, juntament amb la Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada, treballen un manifest per reivindicar que la jornada del 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, patró d’Igualada sigui festiva. “Ens sembla que és un bon moment perquè se’n pugui parlar i veure si la ciutat ho recolza”.

 

La jornada castellera d’aquest diumenge es podrà seguir en directe per Ràdio Igualada i comptarà amb els comentaris tècnics del periodista casteller del diari Ara Efren Garcia i la cap de colla dels Xicots de Vilafranca, Aina Mallol. Els Moixiganguers també són protagonistes de l’exposició “Les fotos del Noi de les fotos”, del fotògraf Pau Corcelles, membre de la colla que inaugura un recull de fotografies dels Moixiganguers dimecres (19.30 h) a la sala municipal d’exposicions. Pep Valls també ha explicat que la colla ha engegat una campanya de suport al comerç local, a la qual s’ha adherit una quarantena d’establiments, amb descomptes per als membres de la colla i promoció dels negocis. De fet, i coincidint amb els actes del XXè aniversari, els Moixiganguers han organitzat també un concurs d’aparadors.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*