Vinnart (Plaça de l’Ajuntament, 10 d’Igualada) proposa des d’aquest dilluns i fins el 14 d’abril, la mostra de gravats «A frec d’aigua» de Lourdes Figuera. La inauguració de la mostra es farà aquest dimecres 6 de març a les 20:45.
L’obra de Lourdes Figuera es pot encabir en la estratègia de la postmodernitat mitjançant la qual la historia ja no és un procés lineal i evolutiu, sinó que s’ha transformat en una autoreflexió, en una metanarració. Amb aquesta premissa l’artista utilitza diverses tècniques nascudes en les Vanguàrdies com són l’expressionisme, l’informalisme (especialment de l’àmbit gestual) i l´abstracció de caire oriental per construir el seu propi camp de referències.
Però hi ha un motiu bàsicament emocional que aglutina totes aquestes tendències artístiques. Lourdes té com a prioritat emocionar, però emocionar emocionant-se. Necessita sentir-se emocionada per poder transmetre aquesta emoció, i és en aquest moment, quan utilitza totes les eines formals que estan a la seva disposició.
Podem comparar la seva actitud artística amb un duel. Els dos elements enfrontats són per una banda l’emoció i, per l’altra, la construcció, que utilitza per composar i donar equilibri als elements pictòrics, per proposar un diàleg entre el ple i el buit. La tensió creada entre aquests dos elements, que semblen antagònics, dóna força i entitat a la seva obra.
De quin color és l’absència?
De quina textura està fet el dolor?
La tristesa té alguna forma definida?
Aquestes són algunes de les preguntes que podem trobar implícitament a les seves estampes que ens mostren la part més visceral de la matèria i la bellesa i que ens ajuden a entendre que la natura no és racional.
Les paraules que el teòric francès Michel Tapié va dir sobre l’Art Autre són les que millor defineixen l’obra de Lourdes Figuera: “Aquest art és l’expressió directa de l’existència”.
Figuera va estudiar disseny d’estampats a l’escola Massana quan només tenia 14 anys. Tot i que la seva vida l’ha portada a estudiar d’altres carreres, sempre ha estat lligada al món artístic. Actualment és experta en gravat i tècniques d’estampació. Ha estudiat també a l’escola Llotja, on va obtenir beques per formar-se a Mèxic i Paris, a l’escola Saint Etienne i al taller Contrapoint, l’antic Atelier del famós gravador William Hayter.
És una artista tremendament disciplinada amb una gran capacitat per comunicar i amb molt respecte per l’art. Les seves peces acaben sent un elogi a l’elegància i un delit pels sentits i és admirable la passió que transmet en totes i cadascuna de les seves obres.