Inici Economia El preu de la vivenda de segona mà a Igualada cau un...

El preu de la vivenda de segona mà a Igualada cau un 8,8% en un any

COMPARTIR

La caiguda de preus després de la punxada de la bombolla immobiliària sembla no tenir final. Tot i que la baixada de preus es modera, segons l’informe trimestral de preus que publica el portal immobiliari idealista.com, les caigudes interanuals a les comarques de Barcelona oscil•len entre el 17,9% de Santa Coloma de Gramanet i el 3,9% de Barcelona ciutat. L’únic municipi on creixen els preus és Vilanova i la Geltrú, això si, un 0,1%.

A l’Anoia, l’informe d’idealista.com inclou dades d’Igualada i Vilanova del Camí, amb descensos del 8,8% i el 14% respectivament. Ho fa comparant el preu per metre quadrat de vivenda de segona mà del setembre de 2013 amb el mateix mes de 2012. A Igualada, aquest preu ha caigut dels 1.388 euros als 1.266, mentre que a Vilanova del Camí la caiguda és més accentuada: dels 1.277 als 1.098 euros.

Però tot i això, el mateix informe reconeix que estem en una època “de negociacions generalitzades” i que aquests preus per metre quadrat no tenen per què coincidir amb el preu al qual es tanquin les operacions de compra-venda, que “normalment pot ser més baix del que li agradaria al venedor”.

[Img #10536]El metre quadrat a Igualada es va arribar a pagar a 2.478 euros

Les dades històriques que recull el mateix informe mostren com, any rere any, els preus s’han anat desinflant. En el cas d’Igualada, només apareixen els preus per metre quadrat a partir de 2005. En aquell moment, en ple creixement de la bombolla, es pagava a 2.162 euros. Els preus continuen en línia ascendent fins al punt culminant de la bombolla, el segon trimestre de 2007, quan el metre quadrat a Igualada valia 2.478 euros.

La crisi hipotecària als Estats Units aquell estiu començaria a fer trontollar l’economia mundial i punxava la bombolla a Espanya. Com mostra la gràfica, els preus comencen a caure una mitjana de 200 euros anuals, de forma més pronunciada els primers anys i amb descensos més sostinguts des de 2011.

Amb 10.000 vivendes buides a l’Anoiamés de 2.000 de les quals noves i sense estrenar– i una especial incidència de la crisi al territori, tot sembla indicar que els preus encara no han tocat fons.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*