El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament exercirà l’acusació particular al procés judicial obert contra l’expresident de la institució i alcalde de Montbui, Teo Romero, per un presumpte delicte de malversació de fons públics. Així ho ha confirmat l’ens en un comunicat, on subratllen que facilitaran tota la informació de què disposin perquè «la justícia pugui resoldre el cas amb la major celeritat possible». D’altra banda, han anunciat que Romero ha suspès temporalment les funcions com a vicepresident del Fons Català. També deixen clar que la junta executiva actual segueix amb el compromís amb la cooperació al desenvolupament que duen a terme els municipis catalans, «un compromís que malgrat la crisi segueix ferm».
Despeses ‘aprovades per unanimitat’ i sotmeses ‘a una auditoria externa i independent’
Per la seva banda, l’expresident del Fons Català de Cooperació i alcalde de Montbui, Teo Romero, ha reiterat a través d’un comunicat que podrà demostrar “que absolutament totes les despeses en concepte de dietes i representació dels anys que vaig presidir el FCCD van ser aprovades per unanimitat de tots els membres de les Juntes i Assemblees de l’entitat, òrgans en els que hi havia representants dels diferents partits polítics” i que “fins a l’últim cèntim de les despeses efectuades va ser escrupolosament sotmès a una auditoria externa i independent, el resultat de les quals sempre va ser correcte”.
Teo Romero lamenta que la denúncia presentada pel treballador del FCCD es deu, “únicament, a la seva animadversió contra la meva persona després que fossin detectats errors i males praxis administratives com, per exemple, la no retenció de l’IRPF sobre les quantitats percebudes pels membres del FCCD, entre ells jo com a president, en concepte de dietes”.
Precisament, l’alcalde montbuienc aclareix que “com a conseqüència d’aquests errors, i perquè no hi hagués cap ombra de dubte, fa més de dos anys que vaig decidir voluntàriament retornar els diners percebuts a fi i efecte que es realitzés una nova liquidació de les esmentades despeses i es procedís a corregir els errors administratius detectats. No havent efectuat el FCCD aquesta nova liquidació, el desembre de 2013 vaig presentar una demanda de conciliació per tal que em fossin abonades les quantitats que em corresponguessin, les quals encara no he percebut”.
Pel que fa la seva vinculació a l’entitat, “a fi i efecte de poder exercir adequadament quantes accions legals estimés pertinents vers el FCCD, fa gairebé un mes que vaig decidir suspendre voluntàriament i de forma temporal les meves funcions de vicepresident de l’entitat, no essent doncs veritat que hagi estat com a conseqüència de la imputació”.
Romero lamenta la “instrumentalització política” dels fets que “podré demostrar que no són veritat” i recorda que “durant els anys que vaig exercir la presidència del FCCD no vaig percebre cap salari ni retribució. Únicament percebia, com la resta de membres de l’entitat, les quantitats corresponent a dietes en funció de l’activitat a la que havia d’assistir com a president de l’entitat”.