En el marc dels actes commemoratius per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, aquest dimarts 27 de novembre, de 9.30h a 14.30h, al Consell Comarcal de l’Anoia es fa la xerrada formativa “Una aproximació antropològica a la violència de gènere”, a càrrec de Lola López, Llicenciada en Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona (UB),
La sessió, oberta a tothom, pretén abordar la temàtica de la construcció de la violència des d’una perspectiva intercultural i de gènere.
La jornada s’estructurarà a partir del plantejament de dos debats principals; d’una banda, qüestionar els models de feminitat i d’emancipació des d’una mirada que deconstrueixi l’etnocentrisme que tradicionalment ha caracteritzat els moviments feministes d’occident. Les dones d’altres cultures tenen, defensen i demanden models de vida i d’alliberament que, en moltes ocasions, es dissocien dels models occidentals de dona i de llibertat i que són llegits pels grups de dones d’Occident com a formes d’opressió. En aquest sentit, és imprescindible no només conèixer altres models culturals i de gènere sinó també respectar-los, sense menystenir-los o considerar-los com a icones de la submissió i del patriarcat encobert.
Aquesta darrera reflexió entronca amb el segon debat que es plantejarà a la sessió. La construcció de l’altre – en aquest cas de les dones migrades – com a grup i model inferior al nosaltres, està directament relacionat a com percebem el nosaltres i, en el cas del gènere i del patriarcat, suposa sobrevalorar els patrons de relació Occidentals com a models d’emancipació en detriment dels models de relació i de gènere d’altres cultures.
El programa del Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones inclou també un taller per reflexionar sobre les violències més subtils, entenent com a tals, aquelles que no es poden o no es volen veure. El taller sobre les violències (in)visibles es farà divendres 30 de novembre, de 12 a 2 de la tarda, a la seu del Servei d’Intervenció Especialitzada de la Catalunya Central, al carrer Milà i Fontanals d’Igualada. Per participar-hi cal també inscripció prèvia al correu electrònic siecc.bsf@gencat.cat
I el darrer acte, programat per a diumenge 2 de desembre, és una obra de teatre “Còmplices” que es portarà a terme a dos quarts de set de la tarda, al Centre Agrícola d’Òdena. Un monòleg per a adults, interpretat per Jaume Costa, que no deixarà indiferent a ningú. Basat en un text dramàtic d’Isabel Clara-Simó, Còmplices, tracta d’una forma impecable la violència de gènere de la qual tots som, d’una manera o d’una altra, responsables. I, en ser-ho i no fer res perquè s’acabi, esdevenim d’una manera o altra còmplices. L’entrada a aquest acte, que organitza l’Ajuntament d’Òdena, és gratuïta.