Inici Societat El Centre Paleontològic dels Hostalets de Pierola inicia l’activitat amb el repte...

El Centre Paleontològic dels Hostalets de Pierola inicia l’activitat amb el repte d’esdevenir referent mundial del Miocè

COMPARTIR

[swf object]El nou Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic (CRIP) dels Hostalets de Pierola comença la seva activitat aquest dimarts amb l’organització de cursos internacionals especialitzats en la paleontologia dirigits a científics i professionals del sector. Segons ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, Marta Casas, el centre vol tenir una projecció internacional, ja que «tenim fòssils [Img #7168]singulars i únics al món, de l’època del Miocè». A l’Abocador de Can Mata s’hi va descobrir l’any 2003 les restes fòssils del Pau, l’antropoide que va viure fa 13.000 milions d’anys i que està considerat l’avantpassat comú de l’ésser humà i del ximpanzé.

L’equipament està ubicat a la masia Can Roviralta, una finca situada a l’entrada del poble que té un gran valor històric al ser un dels habitatges que va donar origen a la població dels [Img #7169]Hostalets. El projecte va néixer fa més de sis anys amb la idea d’esdevenir un centre d’interpretació paleontològica però ha anat evolucionant fins a convertir-se en el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic.

El CRIP se sustenta en quatre àmbits: un alberg; la formació, un centre de restauració de fòssils i un museu. Aquesta setmana entrarà en funcionament l’alberg de Can Roviralta, que, segons ha explicat Casas, [Img #7170]acollirà tant turisme familiar com també els científics que participin en els cursos de formació. Pel que fa a la formació, aquest dimarts arriben als Hostalets de Pierola científics vinguts d’arreu del món per participar al primer curs d’especialització paleontològica que s’imparteix al CRIP. De moment, ja s’han organitzat sis cursos i el mes de setembre se celebrarà el I Simposi Internacional sobre conservació de col·leccions naturals.

La segona fase del projecte contempla la instal·lació d’un centre de restauració de fòssils. La regidora ha explicat que en aquests moments s’estan acabant d’enllestir les obres perquè el centre de restauració pugui entrar en funcionament al llarg del 2013. L’Ajuntament ha signat un conveni amb l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals perquè professors i alumnes del centre puguin encarregar-se d’aquestes tasques.

Finalment, l’última fase contempla la creació d’un museu que exposi algunes de les troballes fetes als jaciments dels Hostalets. Casas ha explicat que el museu «ha de divulgar els fòssils que tenim aquí, ja que són singulars i únics al món». Tot i això, la regidora ha apuntat que, de moment, no hi ha data per aquesta darrera fase, ja que el consistori està buscant els recursos necessaris per a poder-la tirar endavant. «Volem donar una projecció internacional al museu perquè té un patrimoni valuosíssim i, per tant, no volem fer un museu d’estar per casa», ha expressat.  

Casas ha explicat que també estan treballant amb el disseny d’unes paleorutes que permetin descobrir als excursionistes i turistes diferents jaciments paleontològics i fites de recerca dels Hostalets de Pierola. La regidora de Cultura ha explicat que es proporcionaran unes ‘tauletes’ als visitants a través de les quals es podran descarregar informació dels punts d’interès de la ruta a través d’un sistema de geoposicionament.

60.000 restes fòssils d’entre 12 i 10 milions d’anys

[Img #7171]La presència de restes fòssils als Hostalets de Pierola es coneix des de fa gairebé un segle. Actualment es coneixen uns 200 jaciments paleontològics en aquest municipi que daten del Miocè, fa entre 13 i 10,5 milions d’anys. El conjunt de localitats que integren els Hostalets de Pierola han lliurat un centenar d’espècies i subespècies de mamífers fòssils extingides o relacionades amb les actuals: eriçons, talps, talpons, musaranyes, esquirols, conills, ossos, teixons, cavalls, etc.
[Img #7172]
En total, s’han trobat prop de 60.000 restes de vertebrats fòssils, sobretot mamífers. Una de les troballes importants que es va fer a Hostalets de Pierola, va ser el famós Pau, l’antropoide que va viure fa 13.000 milions d’anys i que està considerat l’avantpassat comú de l’ésser humà i del ximpanzé.

La gran quantitat de restes s’han descobert a la zona de l’Abocador de Can Mata, on encara s’hi estan fent treballs de recerca. La peculiaritat d’aquest espai és que les obres de construcció de l’abocador es combinen amb les obres de recuperació del patrimoni, de manera que per cada màquina que treballa sobre un lloc on hi poden haver restes fòssils, un paleontòleg vetlla per garantir que les màquines no destrueixin les restes.


Aquest dimarts, inici d’activitats amb un acte obert a la ciutadania

Aquest dimarts 14 de maig i en l’àmbit de l’inici del primer curs d’especialització paleontològica, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola organitzarà un acte per celebrar l’inici de les activitats al CRIP. L’esdeveniment servirà per donar la benvinguda als alumnes del curs, provinents d’arreu del món (EEUU, Austràlia, Colòmbia, Itàlia, etc), i al mateix temps donar-se a conèixer als veïns hostaletencs i de la zona amb la posada en marxa del projecte i l’inici de les activitats.

El programa serà el següent:
20.00: Arribada dels alumnes i ciutadans de l’Auditori de Cal Figueres.
20.10: Inici de l’acte acadèmic. Transmitting Science donarà la benvinguda als alumnes del curs.
20.25: La directora tècnica del CRIP, Judit Llopart , explicarà el projecte del centre a tots els assistents.
20.40: La regidora de cultura de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, Marta Casas, explicarà la història del projecte i el seu desenvolupament.
20.50: L’Alcalde dels Hostalets de Pierola, Daniel Vendrell, inaugurarà el curs i les activitats del CRIP.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*