Inici Destacats Dues setmanes sense respostes per als treballadors confinats a la Conca d’Òdena

Dues setmanes sense respostes per als treballadors confinats a la Conca d’Òdena

COMPARTIR

Més de quinze dies després de l’inici del confinament perimetral de la Conca d’Òdena, ni la Generalitat ni el govern de l’Estat han fet públiques mesures que aclareixin la situació legal dels treballadors que resideixen a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí i que treballen fora del perímetre i els que es troben en la situació inversa.

Donat que el decret d’estat d’alarma preveu que es pugui continuar treballant en molts sectors, hi ha milers de persones que es troben en un llimb jurídic al que ningú ha donat resposta encara.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va assegurar dilluns que els treballadors que viuen a la Conca però no poden sortir podrien rebre una prestació per Incapacitat Laboral Temporal (ILP), de forma retroactiva des de l’inici del confinament, el 13 de març. Castells va dir que la mesura tenia el vistiplau dels consellers d’Interior i de Salut i que ja l’havien formulat en un decret, tot i que és el govern espanyol el que tindria la darrera paraula donat que està en vigor l’estat d’alarma.

L’endemà, Castells va explicar que la mesura seria validada per l’executiu de Pedro Sánchez en qüestió d’hores, ja que així li havia assegurat la delegada de l’executiu espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb qui mantenia un contacte “fluid”.

Pitjor encara ho tenen els treballadors que viuen fora de la Conca i treballen en alguns dels municipis confinats. Castells deia dimarts que les mesures encara estan “en fase d’estudi”.

Gairebé una setmana després d’aquests anuncis encara no hi ha aprovada cap fórmula que doni cobertura legal als treballadors afectats, aquest divendres Marc Castells ha volgut reiterar l’exigència a l’Estat de resoldre la situació laboral de milers de treballadors i treballadores de la Conca d’Òdena que no poden accedir al seu lloc de treball. “Una injustícia”- ha dit- “que vulnera els drets laborals més fonamentals d’una societat moderna i avançada”.

La Unió Empresarial de l’Anoia reclama “claredat” en quina és la situació de la Conca d’Òdena

La Unió Empresarial de l’Anoia exigeix “respostes fermes” sobre quina és la situació de la Conca d’Òdena. En un comunicat demanen a la Generalitat i l’Estat “claredat” i que tractin “amb urgència aquestes qüestions, que s’asseguin en una taula per parlar, i que no utilitzin els mitjans de comunicació i les rodes de premsa com si fos un telèfon entre governs”. Hi afegeixen que, un cop s’hagin posat d’acord, “donin a la ciutadania una única directriu, un missatge clar”. Recorden que cal saber quina és la situació a la zona confinada per tal que els empresaris puguin planificar la seva activitat i avancen que obeiran “al 100%” la decisió que es prengui.

En el comunicat, la patronal anoienca també exigeix solucionar la situació en què es troben els treballadors que no es poden desplaçar al lloc de feina per culpa del confinament.

CCOO Anoia demana coordinació entre governs

CCOO Anoia exigeix a la Generalitat i el govern espanyol “coordinació”, “cooperació” i posar “la salut de les persones i l’activitat social i econòmica al centre”. A través d’un comunicat, el sindicat explica que ha rebut un nombre significatiu de trucades i consultes on moltes persones treballadores dubtaven sobre si havien de presentar-se al lloc de treball l’endemà de l’anunci del govern de la Generalitat de reclamar el confinament total.

El sindicat exigeix a ambdós governs que en virtut de l’article 5 del RDL 06/2020, que preveu mesures amb la finalitat d’evitar la propagació de la malaltia COVID-19 i mantenir la protecció social dels treballadors i treballadores inclosos autònoms, aclareixin les instruccions administratives. Les persones treballadores confinades de la Conca d’Òdena directa o indirectament, afegeixen en el text, “han de tenir dret a què se les reconegui la situació d’Incapacitat Temporal assimilades a malaltia professional a efectes de prestació, i amb caràcter retroactiu des de la data d’inici del confinament”.

5 COMENTARIS

  1. Hola, para los que no podemos acudir a nuestros puestos de trabajo hay que poner en proceso una plataforma de afectados por esta situación antes de que sea demasiado tarde. Este confinamiento, legalmente NO tiene el poder para prohibir el desplazamiento fuera de la zona, solo el confinamiento total tiene esa obligación y a sido denegada. Esto es una lucha de poder entre la generalitat y el gobierno central por el motivo que todos sabemos, y que pagaremos los ciudadanos.

  2. En el el CAP continúan denegando te la baja por confinamiento, hoy mismo se ha presentado en el CAP mi esposa y es la segunda vez y se la deniegan. Ni empresa ni trabajadores encuentran solución y ya mismo se redactan las nóminas. #ABANDONADOSENZONACERO#

  3. Yo sacaría a la mayoria de politicos independientemente de su ideologia a la calle, que vieran la puta realidad que hay, individual y colectiva.Los problemas que existen sin resolver, por el tejemaneje. Yo llamé en su día por problemas de salud y me dijeron que si no tenía el positivo del covid,que no me la daban la baja.Y si no puedo salir del confinamiento como cojones trabajo.Que me lo expliquen a mi y mucha gente. Política sin soluciones,próximas elecciones haber a quien votamos,tenemos lo que nos merecemos.

  4. Els dels municipis confinats no poden sortir però hi ha gent que no pot entrar a treballar a les empreses dels municipis confinats i també se’ls ha de tenir en compte

  5. Primero te encierran, y después de 10 días el incompetente del alcalde de la “Conca”,busca soluciones,sabiendo que la mayoría de gente trabajamos fuera,o viven fuera pero trabajan aquí.
    El confinamiento no es legal,y menos efectivo, viendo los datos que no han demostrado su efectividad ,conclusión…
    Yo con Erte y mi mujer en el paro,eso si el alcalde de la Conca 5000 euros cada mes!Dimisión ya

FER UN COMENTARI

*