Inici Destacats Dream Team Anoia, un projecte de futbol inclusiu en creixement

Dream Team Anoia, un projecte de futbol inclusiu en creixement

COMPARTIR

La primavera de 2021 va néixer el Dream Team Anoia, l’equip inclusiu del CE Anoia. Des que el projecte es va posar en marxa, la família s’ha fet cada vegada més gran i continua creixent, tant pel que fa a la participació, com també a les activitats que promou, per avançar cap a la integració i la inclusió de persones amb diverses discapacitats funcionals o mentals.

De la mà de l’entrenador Raúl Martos i amb la col·laboració d’una quinzena de voluntaris, els jugadors del Dream Team Anoia entrenen cada setmana -dos dies- i participen en diferents trobades esportives i en la lliga Fedamar, una competició que té la missió de donar-los visibilitat i un espai per a la pràctica del futbol i la socialització amb altres jugadors.

El passat cap de setmana va ser especialment intens, perquè dissabte van disputar el partit corresponent de la lliga, en el marc de la Fira de l’espàrrec de Gavà; l’endemà diumenge, anaven fins a la Garrotxa, i dilluns, vivien la festa del primer de maig amb una jornada lúdico-esportiva molt intensa amb motiu de la cinquena edició del ‘Enfutbola’t. Futbol per a tothom’, organitzada per la Fundació de la Federació Catalana de Futbol (FCF) que té com a protagonistes a esportistes amb diversitat funcional, intel·lectual i sensorial, i que es va celebrar a Sant Feliu de Llobregat.

És un esdeveniment itinerant i aquest any ha aplegat uns 850 jugadors, de gairebé una cinquantena d’equips. El Dream Team de la UE Anoia va passar un dia extraordinari en un ambient de gran germanor i amb participants de totes les edats, com assenyalava Paco Tostado, un dels participants.

El Dream Team Anoia va néixer amb la voluntat d’avançar cap a la integració i la inclusió de persones amb diverses discapacitats funcionals o mentals en el món de l’esport, com el mateix Paco, més conegut com a Gacheto entre els seus companys, per la seva discapacitat física en un braç. És dels primers integrants de l’equip. Tot i que mai havia jugat a futbol, un dia va anar a provar i ja s’hi va quedar.

Una gran família

El que va començar com una experiència per a un grup de 7 persones ara fa dos anys, s’ha convertit en una activitat que compta, dos cops per setmana, amb gairebé una cinquantena de jugadors. Ara ja són dos equips i en els entrenaments s’hi veuen implicats una quinzena de monitors voluntaris.

Com assegura Raúl Martos són una gran família, també amb els seus petits conflictes (sovint de caràcter romàntic, entre les parelles que s’han creat) però la satisfacció que els dona a tots plegats aquesta activitat és enorme. Comparteixen no només molts sentiments i moltes estones de bon humor, sinó també un aprenentatge valuós sobre l’amistat, la capacitat de superació i la igualtat d’oportunitats.

Pioners del Wabol

El projecte continua creixent, perquè han incorporat una nova activitat oberta a la població: el wabol. Un esport pensat per a tothom, encara que no practiquin futbol.

Han estat pioners a portar aquesta experiència a la comarca de la mà de l’Associació Ampans i amb la implicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

És una manera de practicar un futbol diferent, apte també per a gent gran, on les forces s’igualen, perquè no es pot córrer i no hi pot haver contacte.

Han programat l’activitat un cop al mes i ha generat molta expectació. El primer dia de prova, ja va aplegar 36 persones. Ara fa un mes eren 46, i dimecres de la setmana que ve, dia 10 de maig, tornen a repetir-la, de 16:00 a 17:30 h a Can Titó.

Tot i que no ens ha pogut donar gaire detall, Raúl Martos avançava a Ràdio Nova que ben aviat podrà anunciar un canvi important en la família del Dream Team Anoia, perquè han previst un creixement molt gran que requereix una nova mirada, més àmplia i que podria donar cabuda també als infants.

Des de l’equip inclusiu del CE Anoia, destaquen la gran oportunitat que representa formar part d’aquest projecte que compta amb la col·laboració de l’Associació Salut Mental Catalunya a l’Anoia i d’Àuria Grup i també, amb el patrocini de l’empresa Buff. El novembre de 2021, el club, la Fundació Àuria i l’Associació SMC Anoia van signar un conveni marc per esmerçar esforços i donar suport a aquesta iniciativa que té com a objectiu avançar cap a la integració i la inclusió.

FER UN COMENTARI

*