“Lesbofòbia. Un documental i deu respostes” és una producció de l’organització feminista Creación Positiva que està generant moltes expectatives i que s’està projectant arreu amb molt d’èxit. Ahir va ser el torn d’Igualada. Dones amb Empenta el van presentar a l’Ateneu Cinema, amb la participació per al col·loqui de la directora, Inés Tarradellas, i per part de la productora, Montse Pineda. La sala va quedar petita.
El documental recull els testimonis d’Akelarre (Júlia Serrasolsas Moreno i Maio Serrasolsas Moreno), Anne-Cath, Berta Frigola Solé, Brigitte Vasallo, Clara Peya Rigolfas, Claudia Fuentes Brito, Dolores Pulido León, Heidi Ramírez, Laura Freijo Justo i Marta Rodríguez Ayuso, sobre les situacions de violències masclistes amb que conviuen i de quina manera s’enfronten a elles, fins a convertir-se en un relat col·lectiu de denúncia contra la lesbofòbia, els motius que hi ha de fons, la realitat que la sosté i les respostes i estratègies que podem donar com a societat per a eradicar-la.
“Lesbofòbia” es va estrenar el 26 d’abril, Dia de l’Orgull Lèsbic. Inés Tarradellas va explicar com la seva realització “ha estat un procés col·lectiu feminista, un relat d’experiències individuals que entrecreuades fan un relat conjunt”.
Per la seva banda, Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva, i vicepresidenta 2ª del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), va posar la mirada en la naturalització de les violències. En aquest sentit, va aclarir, que «identifiquem la lesbofòbia quan se’ns insulta, quan se’ns agredeix, però la normalització del sistema que permet que passi ja és violència». Una naturalització que també permet la resta de violències, com les sexuals o el racisme. Montse Pineda va defensar que “l’educació és la clau, però no qualsevol educació”.
El col·loqui amb el públic va ser ric en reflexions i discursos. Amb la participació de tothom es van abordar diferents temes que planteja el documental i altres de nous, com ara que el personal és polític, el control del sistema patriarcal de la sexualitat de les dones, les dificultats específiques de les lesbianes en el món rural, l’exercici i les dinàmiques del poder, les tradicions racistes catalanes o el llenguatge que fem servir, com a eina fonamental de canvi.
Creación Positiva treballa per a fer efectius els Drets Sexuals en la societat a través de programes d’atenció, accions de sensibilització, formació i incidència política. El documental sorgeix de la necessitat flagrant que detecta de materials i recursos que parlin d’aquesta violència en concret, la lesbofòbia.
L’acte organitzat per Dones amb Empenta es va realitzar amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, i l’Ateneu Cinema.