Inici Societat Dones amb empenta lliura els premis del seu quinzè concurs de fotografia

Dones amb empenta lliura els premis del seu quinzè concurs de fotografia

COMPARTIR

El passat dissabte 18 de març, Dones amb Empenta celebrava l’acte de lliurament de premis del seu tradicional concurs de fotografia “Com ens veiem les dones?”. L’entitat, amb el suport de l’Ajuntament de Montbui, organitza la convocatòria des de fa 15 anys amb motiu del Dia Internacional de la Dona i enguany ho feia amb el lema “Nosaltres i el temps”. Amb aquest tema, Dones amb Empenta volia aportar el seu granet de sorra al debat actual sobre la proposta ciutadana que intenta transformar la nostra societat a través d’un canvi d’horaris a Catalunya. La coneguda com a reforma horària.

En el marc d’aquesta reflexió, el jurat va premiar amb el primer premi a la fotografia de Carolin Steph. El jurat va manifestar que la imatge “recull un retrat simple, però molt ric en contingut i interpretacions. És una fotografia feta al carrer on es veu una dona gran que toca l’acordió asseguda en una cadira, davant la façana d’un edifici que sembla històric i sota l’esfera d’un rellotge. La força de la presència del pas del temps està present en diferents elements, però sobretot ens ha fet pensar en tota la vida que amaga una escena com aquesta: una vida potser d’atzar i de càrregues incertes que encara a una edat tan imprecisa posa ritme a les nostres anades i vingudes enmig de les presses, cridant la nostra atenció o potser passant de llarg sense advertir la seva presència”.

El segon premi el jurat va decidir atorgar-lo a una imatge on es veu un primer pla de la panxa d’una dona amb el dibuix dels números d’un rellotge que la mà de la pròpia dona esborra. El lema de la fotografia és: “Aquest no és el meu temps”. “La primera interpretació que ens transmet l’autora és que la dona està lligada socialment a un rellotge biològic que la crida a ser mare i la qüestiona al respecte d’aquest tema en moments de la seva vida, fins al punt que renunciar a ser mare pot estar vist, encara avui, com una opció estranya. Evidentment l’evolució i la qualitat de vida d’una dona no té perquè estar vinculada necessàriament amb la maternitat. I d’altra banda, el rellotge a la panxa ens ha fet pensar també en aquella part del cos que associem amb uns determinats cànons de bellesa i amb el pas del temps que sembla amenaçar especialment les dones, com si el nostre cos no pogués envellir o hagués de complir unes mides. Així doncs, esborrar aquest temps ens remet a pensar també en l’alliberament d’una esclavitud associada a dietes, línies estètiques i unes regles publicitàries perverses i interessades, dins la societat de consum capitalista patriarcal”.

I el premi popular -que s’atorga a la fotografia que té més m’agrades a les xarxes socials- va ser per Patrícia Riera per la fotografia que portava com a títol “que el reloj con pila no marque tu tiempo”.

L’acte de lliurament de premis va anar a càrrec de membres de l’entitat, sòcies i amics i amigues així com del regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Montbui, Josep Lechuga que va agrair la tasca de l’associació i va destacar la gran trajectòria de Dones amb Empenta que l’any passat va celebrar el seu 20è aniversari.

Les fotografies participants es poden veure a l’exposició instal·lada al vestíbul de l’Ajuntament de Montbui fins al pròxim dimarts 28, també al perfil de facebook i instagram de l’entitat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*