Inici Societat Donació de Graphic Packaging al fons que recupera el disseny fet a...

Donació de Graphic Packaging al fons que recupera el disseny fet a Igualada

COMPARTIR

Disseny = Igualada, a través de l’equip de Fons Gràfic, ha rebut de l’empresa Graphic Packaging la donació d’unes interessants mostres de packaging que van ser àmpliament guardonades en el seu moment. La donació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la direcció de Graphic Packaging International, empresa líder mundial en el sector del packaging integrat amb una planta ubicada al Pla de les Gavarreres d’Odena

Es tracta del sistema MILFORM imprès amb òffset sobre cartró que, amb un mateix perímetre i amb variacions de forma i mida a la tapa i la base de l’envàs, possibilitava l’adopció de formes aptes per a diferents productes. La pluralitat de formes estava condicionada a les tensions dels seus angles. En el seu desplegament ocupava un mínim d’espai i tenia un muntatge ràpid. Els primers clients –especialment del sector del gènere de punt– també van ser empreses de l’Anoia.

La conceptualització i el desenvolupament tècnic del sistema –fins al model patentat– es va realitzar amb l’equip tècnic i creatiu de la impremta Jorba S. A. integrat majoritàriament per professionals d’Igualada. Aquest èxit tècnic i comercial va fer que l’any 1980 aquest sistema fos patentat a 14 països.

L’empresa Jorba –empresa familiar dels germans Josep i Jaume Jorba Gabarró– va començar com un taller d’arts gràfiques que a poc a poc es va anar transformant en una empresa ben organitzada, que va creure en el potencial humà d’igualadins i de l’Anoia. L’equip va obtenir nombroses patents en sistemes de plegat de packaging, alguns d’ells amb molt d’èxit. L’empresa Jorba la va comprar l’any 1991 Riwerwood International i després aquesta fou absorbida per Graphic Packaging.

El sistema MILFORM va ser guardonat amb el primer premi SPAN-PACK 1971, amb el BARCINOPACK categoria d’or, amb el primer premi CIUTAT DE BARCELONA i amb el Premi EUROSTAR/ 77 atorgat per la European Packaging Federation. La donació consta d’un lot d’embalatges de diversos productes realitzats amb aquest sistema.

Fons Gràfic. El Disseny Fet a Igualada

Disseny = Igualada vol recuperar el treball de tots aquells dissenyadors, grafistes i dibuixants que, durant molts anys, han aportat els seus dissenys que han prestigiat la indústria local i ara els cal figurar com actors d’una part del patrimoni cultural de la ciutat.

El projecte es vol dirigir a dissenyadors gràfics, en actiu o no, a empreses que basen els seus productes en el disseny, a particulars dipositaris de documents gràfics o publicitaris, a col·leccionistes i amants de la ciutat que tinguin material dissenyat a Igualada o per igualadins i els anima a fer-ne donació per crear un Fons Gràfic del Disseny Fet a Igualada.

El material recollit serà dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia amb la voluntat de crear un espai didàctic i consultiu perquè serveixi no solament als historiadors, sinó també a les noves generacions d’estudiants de disseny i art, i s’aproximin als qui han estat mestres i puguin conèixer de primera mà els millors sabers de les arts gràfiques. Amb el mateix criteri Fons Gràfic vol fer exposicions periòdiques per mostrar al públic en general aquest patrimoni.

 

FER UN COMENTARI

*