Inici Cultura Quan ‘Doña Nati’ va agafar el fusell

Quan ‘Doña Nati’ va agafar el fusell

COMPARTIR

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia ha rebut una de les poques fotografies que es conserven de Natividad Yarza, la primera dona de tot l’Estat que va arribar a ser alcaldessa, l’any 1934 a Bellprat.

Natividad Yarza va néixer a Valladolid el 1872, però als pocs mesos la feina del seu pare -sabater de l’exèrcit- els va fer traslladar a Saragossa i poc després a Barcelona. Després de cursar estudis de mestra, el 1906 va començar a exercir a diferents pobles i ciutats de Catalunya i Aragó. El juny de 1930 va ser nomenada mestra en propietat de l’escola de Bellprat i allà, el 1934, es va convertir en la primera dona de tot l’Estat que arribava a ser alcaldessa.

El següent curs el va fer a l’escola de la Pobla de Claramunt, poble on va residir fins a l’inici de la Guerra Civil. Teresa Marcual va ser una de les seves alumnes a la Pobla. No van descobrir fins molt més tard que Doña Nati, que era com la coneixien, va marxar al front. Arran de l’amistat amb els pares de Marcual, Natividad Yarza va enviar des de l’exili una carta que explicava les seves experiències i una fotografia que la mostrava en algun lloc indeterminat a punt per servir els seus ideals republicans al front d’Aragó.

Els seus 63 anys no van ser impediment per allistar-se i lluitar al front d’Aragó. Després es va traslladar a Barcelona per a integrar-se com a mestre del Consell de l’Escola Nova Unificada. Acabada la guerra, Yarza es va exiliar a França, on va sobreviure com a planxadora amb ajuda de l’Spanish Refugee Aid. Va morir a Tolosa als 87 anys. La figura de Natividad Yarza va ocupar una jornada a la Pobla de Claramunt que va comptar amb el testimoni d’alumnes i dues de les persones que han investigat sobre la seva figura, Antoni Dalmau i Isidre Surroca.

La família de Teresa Marcual va destruir la carta quan va acabar la Guerra Civil, però va conservar la fotografia que ara han donat a l’arxiu anoienc. Una imatge tan única com la seva protagonista, que cada any rep un homenatge del poble del que fou alcaldessa amb la Diada de Castelleres.

FER UN COMENTARI

*