Inici Destacats La Dolors, que sempre pensava en els altres

La Dolors, que sempre pensava en els altres

COMPARTIR

Sota una aparença de persona fràgil, s’hi amagava una dona forta, d’una fortalesa sorprenent. La vida no li va posar les coses fàcils. 87 anys, ara, i no ho semblava. Persona activa, sempre tenia paraules animoses i el somriure al rostre. Transmetia bondat perque era bondadosa. I era també incansable. La seva vida va ser, en bona part o potser tota, una vida esmerçada al servei dels altres, a les causes que considerava justes, a les entitat solidàries. Hi era sempre i no calia demanar-li generositat perquè la regalava, contenta.

Es feia estimar la Ma.Dolors Mateu, la Dolors Mateu, com molta gent li deia.

Ha mort aquest juliol calurós i estrany. Una mort dolça, a casa, potser de matinada, ens expliquen. I l’esglèsia, avui, s’ha omplert de silencis i records a primera hora de la tarda. I també de la música que li agradava. Cel net i blau, i un aire suau al sortir a la placeta de devant del temple, on, aquesta vegada, per les circunstàncies, no hi havia abraçades. Només llàgrimes i paraules de condol amb la mascareta posada.

La Ma. Dolors Mateu, la Dolors, deixa una petjada de bonesa i de testimoniatge cristià exemplar. Igualadina coneguda. Igualadina estimada. Igualadina discreta. Era una branca més d’una gran família de socarrel i amb història a la ciutat d’Igualada. Ella també ha deixat un fulla de serveis plena i admirable. Persona de fe i d’acció a la vegada.

Tenia el dó de la serenor i de fer gent amiga amb el seu tracte. Des de sempre, aquella manera de fer afable, alegre, que es preocupava per saber dels demés i s’oferia pel que fós necessari, va fer que fós persona coneguda i estimada en molts àmbits.

A la Dolors Mateu li agradava ajudar. Ajudar. Ajudar sempre. S’interesava per tot i era fidelíssima en l’amistat. Rés d’estrany que l’esglèsia gran -a la que hi va dedicar també tantes hores- fós plena, tenint en compte les circunstàncies de seguretat obligades i amb gent seguint la cerimònia del comiat des de fora. La gent escoltava en silenci al mossén i es va afegir al parenostre a la seva memòria de manera unánime.

Deixa un bon record i una manera de fer senzilla però efectiva, allunyada de qualsevol focus. La ciutat, sortosament, és sensible a les persones com la Dolors.

Potser un dels moments més delicats i tendres i que a ella li hauria agradat, va ser al tanatori, el mateix matí, quan un noi amic, limitat, al que ella estimava especialment, va demanar de veure-la per última vegada. En sortir, compungit, algú de la família va dir-li, amb dolcesa, tot abraçant-lo: ara ja no podras veure més a la Dolors… I el noi, trist però seré, amb la mirada clara, va respondre: ara, la porto al cor…

Al cor, com tanta gent que era a la tarda a l’esglèsia per dir.li a la Dolors adéu al seu adéu inesperat.

Carles Ma. Balsells Castelltort

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*