Inici Societat La directora d’infermeria de l’Hospital d’Igualada, Premi Internacional Catalunya 2021

La directora d’infermeria de l’Hospital d’Igualada, Premi Internacional Catalunya 2021

COMPARTIR

El Premi Internacional Catalunya vol ampliar els horitzons i anar més enllà del “primer món”, i per això ha decidit reconèixer el paper vital del col·lectiu de dones migrants durant la pandèmia de covid. Així ho ha expressat la presidenta delegada del guardó, Mary Ann Newman, en una entrevista a l’ACN en què ha assenyalat que “acollir persones d’altres països, de països extraeuropeus, a Europa ha estat fonamental per la sanitat”. Tal com ha anunciat la portaveu del Govern, el XXXII Premi Internacional Catalunya ha recaigut en quatre dones -Dania El Mazloum, Anxhela Gradeci, Tijana Postic i Özlem Türeci- que representen facetes diferents de la lluita contra la covid, però que compateixen “el desig de servir a la societat”.

Una d’elles és la Tijana Poštić Bijavica, originària de Bòsnia, al 1992 amb deu anys, va fugir de la guerra junt amb el seu germà d’un any i la seva mare, i va arribar a Igualada de la mà de la Creu Roja. Van deixar enrere el seu pare, doncs només deixaven viatjar a les mares amb els fills petits amb l’esperança que el conflicte no s’allargués massa. Però no va ser així i després d’estar uns mesos a Belgrat (Sèrbia), se’ls va oferir la possibilitat d’anar a Igualada. Aleshores, la seva mare, infermera de professió, va trobar feina a la ciutat, poc després va arribar l’àvia de la Tijana. El seu pare va morir al conflicte, així que es podia dir que la família ja era aquí. Els nens es van escolaritzar a Igualada i la Tijana va cursar els estudis d’infermeria. Va entrar a treballar a l’Hospital d’Igualada com a infermera el juliol de 2003, posteriorment va ser supervisora del torn de nit B des de l’1 de febrer de 2016 al 30 de novembre de 2018 i des del desembre 2018 a l’actualitat és la directora d’infermeria del Consorci Sanitari de l’Anoia.

A més d’ella, les companyes destinatàries que han rebran aquest guardó són: la Dra. Dania El Mazloum que continua la tasca de la seva mare, Samar Sinjab, que va emigrar de Síria a Venècia i va morir tractant pacients amb COVID-19; la Dra. Anxhela Gradeci que és una refugiada albanesa que treballa en una sala respiratòria d’un hospital de Londres; i la Dra. Özlem Türeci que va desenvolupar la vacuna basada en l’ARNm que ha transformat el panorama del tractament de la COVID-19.

De la Tijana, destaquen que va afrontar la primera onada de la pandèmia COVID-19 a Catalunya, concretament a Igualada, organitzant el servei d’infermeria per donar atenció més eficaç i solidària a tothom. El seu lideratge i el seu personal d’infermeria van ser emblemàtics del paper fonamental, arreu del món, de les infermeres a l’hora de plantar cara a la pandèmia global.

El premi es farà entrega en un acte solemne al Palau de la Generalitat la propera tardor.

FER UN COMENTARI

*