Inici Cultura La Diputació subvencionarà millores al patrimoni de 23 municipis de l’Anoia

La Diputació subvencionarà millores al patrimoni de 23 municipis de l’Anoia

COMPARTIR

La Diputació de Barcelona destinarà 23,5 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic amb un total de 201 actuacions a la demarcació. Un programa que dona suport a la rehabilitació, reforma i consolidació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics a 12 comarques. El president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat aquest dilluns que “és una aposta sense precedents” que permetrà “posar en valor tot el llegat patrimonial que és molt”. De fet, aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). Les obres es duran a terme el pròxim any.

Castells ha dit que es fa un salt econòmic en un programa que inclou tot tipus de patrimoni, des de castells, esglésies, ateneus fins a museus. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.

En total es van rebre unes 300 sol·licituds, de les quals se’n van acceptar 201. El director del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, ha explicat que els criteris d’elecció de projectes que s’han valorat eren quatre: un criteri de qualitat, “entès com el projecte presentat avaluat pel grau d’elaboració, per la concreció i coherència dins del món de la recuperació de patrimoni”; el criteri de viabilitat, que “permetia valorar aquelles actuacions que puguin ser viables en el futur després d’aquesta injecció econòmica”; el criteri de la idoneïtat per la seva rellevància i urgència, i el darrer criteri és el de cofinançament amb “la implicació de l’ens local amb l’ajuda a cofinançar l’actuació que es donés i que permetia avaluar que hi ha un interès per part de l’ens local”.

Actuacions en el patrimoni de 23 municipis de l’Anoia

Entre les 201 actuacions, n’hi ha X a la comarca de l’Anoia. Es tracta de la recuperació i posada en valor i ús del Molí d’Albarells (Argençola), la restauració del Castell de Queralt (Bellprat), la restauració de la Casa Felip i Les Botigues de la Plaça Gran (Calaf), la restauració de l’església de Santa Fe (Calonge de Segarra), la il·luminació de l’espai de la sala mirador del Museu molí paperer de Capellades i la substitució de la coberta de Casa Bas al mateix municipi, la restauració de la façana nord-est i consolidació de les estructures del Castell de Sant Esteve (Castellfollit de Riubregós), la recuperació i consolidació del Castell de Castelloli, l’escola de Copons l’avantprojecte de restauració mural gòtic de l’església de Santa Maria del Bruc i altres intervencions al mateix temple, la rehabilitació Edifici del Rellotge (Els Hostalets de Pierola), el sanejament i consolidació de les restes de l’ermita de Sant Ermengol i la darrera fase del projecte executiu de consolidació i cobriment de les restes arqueològiques ibèriques i romanes i adequació de la Plaça del Santuari de la Mare de Déu del Portal dels Prats de Rei, el projecte executiu de la rehabilitació estructural de l’ala nord de l’edifici de l’Escorxador (Igualada), una intervenció arqueològica al Castell de Jorba, l’excavació, consolidació i adequació del jaciment ibèric del Castellar i la restauració ermita de Sant Antoni (La Llacuna), intervenció a l’església de Santa Maria de Montmaneu, millora a la capella de Sant Macari de Rubió, projecte de restauració de les façanes nord, est i oest (tram2) i millora de l’enllumenat interior i exterior de l’església parroquial de Sant Martí de Tous, adequació per l’obertura al públic del Castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera), intervenció al Castell de la Tossa de Santa Margarida de Montbui, restauració i protecció del conjunt monumental del castell de Miralles, restauració i posada en ús del castell de Segur com a recurs cultural i turístic (Veciana) i  l’adequació de l’espai exterior del voltant a nivell funcional del paisatge de Can Muscons (Vilanova del Camí).

Redacció / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*