Inici Societat La Diputació de Barcelona elabora un projecte per restaurar l’ermita de la...

La Diputació de Barcelona elabora un projecte per restaurar l’ermita de la Sala, a Jorba

COMPARTIR

L’ermita de la Sala es troba pròxima al riu Anoia, al peu del recorregut de la prevista Via Blava Anoia del Pla Director Urbanístic Vies Blaves Barcelona aprovat al 2020 i redactat per la Diputació de Barcelona i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Edifici catalogat com a BPU, Bé de Protecció Urbanística, data de la segona meitat del segle XII i ha arribat als nostres dies sense alteracions importants respecte a la seva configuració inicial. Té una estructura clàssica de capella romànica d’una sola nau amb orientació est‐oest, coberta amb volta una mica apuntada i absis semicircular cobert amb un quart d’espera. La porta principal es troba situada, com es habitual, a la façana meridional i es l’únic element que destaca, amb una certa voluntat decorativa, per sobre de l’austeritat general del temple. El campanar en espadanya, aixecat a partir del segle XVI, es troba en la façana de ponent al que s’adossa la casa de l’ermità, edifici en estat ruïnós de planta i pis en forma de L.

A finals de l’any 2020 i a petició de l’Ajuntament de Jorba, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va fer una actuació d’urgència per tal d’evitar les filtracions d’aigua que afectaven els peus de l’interior de la nau mitjançant la reparació de l’extrem oest de la teulada del temple, en la zona on s’entrega a la casa de l’ermità i l’espadanya.

L’Estudi incorpora un estudi històric que permet establir l’evolució constructiva de l’edifici i un estudi estratigràfic que aprofundeix en el seu coneixement arquitectònic i constructiu, així com en altres aspectes sociològics, urbanístics, ambientals i paisatgístics. Alhora defineix els criteris, les directrius i les fases d’intervenció per a la restauració de l’edifici, i estudia i valora econòmicament les intervencions necessàries.

El document, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha tingut un cost de 15.000 € i preveu inversions per valor de 388.000 € IVA inclòs. Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

FER UN COMENTARI

*