Inici Destacats La Diputació de Barcelona elabora una Diagnosi de Salut de Santa Margarida...

La Diputació de Barcelona elabora una Diagnosi de Salut de Santa Margarida de Montbui

COMPARTIR

El passat 4 de novembre va tenir lloc a la Sala de Juntes de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui l’acte de lliurament de la Diagnosi de Salut del municipi montbuienc. L’acte de lliurament l’han protagonitzat el diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, l’alcalde montbuienc, Jesús Miguel Juárez, i la regidora de Salut Pública, Coral Vázquez.

El document, que  suposa  un primer pas per a la realització d’un Pla de Salut al municipi, permet identificar i prioritzar els principals problemes en l’àmbit de la salut pública local i proposa línies de treball. La diagnosi ha estat elaborada conjuntament per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui.

En l’acte de presentació el diputat Jesús Naharro, que també ha signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament, ha destacat que «la Diputació està sempre al servei dels ajuntaments que, com el de Montbui, treballen per oferir els millors serveis possibles als seus ciutadans. Estem satisfets de poder lliurar aquesta diagnosi que és un document realista, fet amb la col·laboració de tothom, i que pot vertebrar les accions en l’àmbit de la salut». Per la seva part, la regidora Coral Vázquez ha valorat «de forma molt positiva la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que ens ha permès treballar en una diagnosi que aporta accions futures de cara a la redacció d’un Pla Local de Salut». La regidora ha explicat al Diputat la problemàtica existent al municipi a partir de la pandèmia, amb serveis que no s’ofereixen actualment al CAP Montbui com són el de Pediatria o el d’urgències de cap setmana.

La Diagnosi de Salut de Santa Margarida de Montbui identifica les principals tendències de l’estat de salut al municipi, com ara una mortalitat superior entre els homes que les dones, la prevalença de tumors, malalties cardiovasculars, obesitat i problemes de salut mental com a principals problemes de salut, baixa adhesió a la dieta mediterrània entre dones o els baixos índex d’activitat física saludable, entre d’altres.

Les principals conclusions del document s’orienten en 6 àmbits de treball:

Determinants socials de la salut: Millorar les situacions de treball, de les relacions i de la cohesió social, l’alimentació i els hàbits saludables de la població

Integració dels serveis de salut i socials i recuperació de l’accessibilitat.

Gent gran: atenció a la problemàtica en soledat no volguda, i en disposar de xarxes de suport social.

Vulnerabilitats singulars al llarg del cicle de vida en 5 etapes: infància, joves, immigració, persones grans  i persones a l’atur. Identificació i desenvolupament d’estratègies de salut a totes les polítiques públiques locals

Millora de les condicions de salubritat: desenvolupament de les competències de salut pública municipals.

Incorporació de models de gestió de la salut i el benestar fonamentats en un model salutogènic, en el qual la recerca i l’acció se centren en factors generadors de salut.

La diagnosi aporta sis propostes per a accions futures per avançar en la redacció d’un Pla Local de Salut: 1) prosseguir amb la iniciativa del pla de salut i elaborar el pla d’acció; 2) construir un grup motor; 3) ampliar l’acció del grup motor a altres sectors; 4) fer devolució a la població del resultat de l’anàlisi; 5) construir una taula ciutadana de salut i 6) organitzar una jornada de priorització i decisió.

L’elaboració de Plans locals de Salut és una de les línies de suport als municipis de la Diputació de Barcelona en matèria de Salut Pública, en benefici de la qualitat de vida de les persones, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. Fins a l’actualitat s’han elaborat una vuitantena de plans de salut amb els municipis de la província.

FER UN COMENTARI

*